S TAVČARJEM PO POTI KULTURE IN UMETNOSTI

»Kultura in umetnost sta neizčrpen vir, ki nas bogati in povezuje. Umetnost je jezik, ki presega meje besed. Je izraz naše ustvarjalnosti, način, kako izražamo misli, čustva in ideje. Skozi umetnost prepoznavamo lepoto in kompleksnost življenja. Omogoča nam, da spoznamo sebe, razumemo drug drugega in svet okoli nas. Kultura in umetnost tvorita mozaik, ki odraža našo preteklost, oblikuje sedanjost in vodi v prihodnost. Zato je danes prav, da se ozremo v preteklost s spoštovanjem do tistih, ki so s svojo ustvarjalnostjo obogatili našo kulturno dediščino, obenem pa se ozremo tudi v prihodnost z upanjem, da bomo tudi mi, mladi ustvarjalci, nadaljevali to bogato pot.« S temi mislimi se je začela letošnja proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, s katerimi sta v treh ponovitvah nagovorila obiskovalce povezovalca devetošolca Neža in Gašper.

Kultura in umetnost sta se prepletala z deklamacijama, s skladbami dveh pevskih zborov, šolskega benda in inštrumentalistov, s skladbama vokalne skupine, s športno točko, s plesnima točkama in z dramsko igro. Rdeča nit je bil pisatelj, politik in župan Ivan Tavčar, čigar 100-obletnico smrti obeležujemo v l. 2023, in je zato Vlada Republike Slovenije pričujoče leto razglasila kot Tavčarjevo leto. Spomnili smo se tudi arhitekta Edvarda Ravnikarja, letos mineva 30 let od njegove smrti, ter pesnika, prevajalca in narodnega heroja Karla Destovnika Kajuha ob 100. obletnici njegovega rojstva. Proslavo je dopolnila likovna razstava Odsevi resnice in ljubezni, v kateri so med drugim prulski devetošolci ustvarjali po motivih Visoške kronike, zgodovinskega romana Ivana Tavčarja.

Ravnateljica Osnovne šole Prule Maja Mehle je nagovorila obiskovalce ob praznikih ter voščila ob novem letu.

Povezovalca Neža in Gašper sta spregovorila o kulturi in umetnosti.

Devetošolec Lyall kot Ivan Tavčar, ki je sproti nizal podatke iz svojega življenja, pred gledalci se je počasi odkrivala Tavčarjeva slika.

Devetošolca Sofia in Oskar sta zaigrala Oskarjevo avtorsko skladbo Decembrska noč.

Sedmošolka Klara je deklamirala Kajuhovo pesem Naša pesem.

Otroški pevski zbor je zapel skladbo Moj dom.

Petošolka Ana Sofija in šestošolec Maks sta deklamirala in »zaigrala« pesem Le kateri poklic naj izberem Vinka Möderndorferja.

Vokalna skupina, ki jo sestavlja šest devetošolk, je zapela pesem Vse tičice lepo pojo.

Nekaj deklet iz 8. b in 8. c je zaplesalo na lastno koreografijo.

Otroški pevski zbor je s solisti, s petošolko Tajo in s tretješolcema Filipom in Teom, ter s Šolskim bandom zapel Linčico Turkinčico.

Devetošolec Bruno je »zaplesal« na monociklu, sedmošolka Ela pa zaplesala po ritmih hip hopa.

Gledališka skupina je zaigrala prizor iz Visoške kronike, prizor iz sojenja Agati Schwarzkobler.

Mladinski pevski zbor je s solistkama, z osmošolko Frido in devetošolko Alino, ob spremljavi Šolskega banda zapel skladbo Ob tebi.

Mladinski pevski zbor je s solistko devetošolko Natalijo ob spremljavi banda zapel skladbo Pastirče mlado.

Mladinski pevski zbor je s solistko sedmošolko Anušo, s Sofio na klarinetu in Oskarjem na harmoniki, zapel skladbo Slovenija, od kod lepote tvoje.

Povezovalca Neža in Gašper sta strnila misli o kulturi in zaželela lepe praznike.

Zaključni del prireditve je bila skladba Za božič kot otrok v izvedbi vokalne skupine.

Kolaž slik

Prireditev je spremljala razstava Odsevi resnice in ljubezni.

 

(Skupno 399 obiskov, današnjih obiskov 1)