ČEBELICE V GALERIJI OŠ PRULE

V okviru delovanja Galerije OŠ Prule in ob 70-letnici knjižne zbirke Čebelica iz Mladinske knjige smo v sredo, 7. 2. 2023, od 16.00 dalje v galeriji naše šole pripravili kulturni dogodek z naslovom ČEBELICE v Galeriji OŠ Prule.  

Učenci, njihovi starši, bratci, sestrice, babice, prijatelji in znanci so se odzvali povabilu na ogled razstave ilustracij, druženje z avtorji in ilustratorji in ustvarjanje v likovni delavnici. 

Uvod v predpraznično srečanje so  z dvema instrumentalnima skladbama pripravile Zarja, Iva, Katarina, Nika in Zarja, učenke 5. a pod mentorstvom Tine Pančur, ravnateljica Maja Mehle pa je izrekla dobrodošlico vsem prisotnim. 

Knjižno zbirko Čebelica je predstavila Irena Matko-Lukan, urednica otroškega leposlovja v Mladinski knjigi. Darja Marinšek, avtorica slikanice Pozabljiva stonoga, je s čudovito interpretacijo besedila in ob ilustracijah Hane Stupica poslušalce popeljala v svet male stonoge, ki noče v vrtec. Gospa Matko-Lukan je s pomočjo zanimivih vprašanj in sproščenega pogovora poskrbela tudi za predstavitev obeh umetnic, njunega dela in razmišljanja.   

 

Kulturni program se je nadaljeval s skladbo Slovenija, od kod lepote tvoje v harmonikarski izvedbi Oskarja iz 9. b in zaključil z uradnim povabilom gospe ravnateljice k ogledu razstave in skupnemu druženju ob klepetu, čaju in pecivu. 

Na stenah galerije so obiskovalce očarale čudovite ilustracije iz sedmih slikanic, ki so izšle v jubilejni zbirki Čebelica in so jih ustvarili priznani slovenski ilustratorji in ilustratorke: Jelka Godec Schmidt, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Maša Kozjek, Marjan Manček, Matjaž Schmidt in Hana Stupica. 

  

Dogodek je spremljala še likovna delavnica, kjer so vsi zainteresirani pod mentorstvom Suzane Zgonec ustvarjali razglednice v akvarelni tehniki in jih odnesli s seboj. 

Na prodaj je bila tudi slikanica Pozabljiva stonoga, v katero sta avtorica in ilustratorka z veseljem zapisali osebno posvetilo in se podpisali. 

 

LETI, LETI ČEBELICA – ŽE 70 LET! 

 

(Skupno 170 obiskov, današnjih obiskov 1)