PRVOŠOLCI SPOZNAJO OTONA ŽUPANČIČA IN NJEGOVE PESMI

Učenci prvega razreda so bili v zadnjem tednu meseca marca povabljeni v knjižnico. Knjižničarka jim je s pomočjo učiteljic pripravila razgibano knjižnično uro. Najprej so s pomočjo slikovnega gradiva ponovili osnovni bonton in pravila v knjižnici. Potem je knjižničarko zanimalo, kako opravljajo bralno značko, in jih spomnila na to, kaj jih čaka po opravljeni bralni znački – zabavni kviz, ki je lahko super motivacija za branje!

 

Spoznali so pesnika Otona Župančiča, knjižničarka jim je ob tem pokazala knjige z njegovimi zbirkami otroških pesmic: Ciciban, Mehurčki, Pisanice, Lahkih nog naokrog … Učencem se je zdelo zelo zabavno, da je Oton Župančič pisal tudi uganke. Lahko uganete naslednjo?

Živalca poznana, nikoli ugnana,

se ljubko igra, urno skaklja

od gabra na dob.

Z živimi zre očmi,

če si prinesel ji kaj za pod zob.

 

Ko so učenci rešili uganko, so skupaj prebrali nekatere naslove pesmi Otona Župančiča, se o njih pogovarjali ter prebrali pesem Kadar se ciciban joče. To kratko in smešno pesmico lahko poslušate na tej povezavi.

Na koncu knjižnične ure so si otroci izbrali po eno knjigo s seznama za bralno značko, ki ga je pripravila knjižničarka, ali pa so jo vprašali za pomoč pri iskanju drugih knjig po lastnem izboru. Med izbiranjem knjig so se učenci kratkočasili tudi tako, da so jih prebirali.

 

(Skupno 607 obiskov, današnjih obiskov 1)