Slikarska delavnica “IZPIRANKA”

V četrtkovem popoldnevu, 17. 10. 2019, se je v okviru delovanja Galerije OŠ Prule odvijala prva izmed šestih likovnih delavnic v tem šolskem letu, v kateri so sodelovali učenci in učenke od 2. do 9. razreda.

Tema tokratne slikarske delavnice je bila “izpiranka”, ki je z raznolikimi možnostmi tehnične izvedbe popeljala mlade ustvarjalce po poti ustvarjanja s čopiči, črnilom in barvami.

Mentorica Suzana Zgonec je razložila pomen besed izpiranka, luščenka in rezervaš. Podrobneje jih je seznanila z zakonitostmi ustvarjanja z vodoodpornimi in vodotopnimi slikarskimi materiali in vrstami papirja, primernega za to tehniko.

Učencem je bilo na podlagi primerov likovnih del zanimivo ugotavljati, na kakšen način je bilo narejeno posamezno delo. Vsi so se strinjali, da je pri večini del uporabljeno vodoodporno črnilo v kombinaciji s temperami ali voščenkami.

Največja uganka pa je bila slika s flomastri, pri kateri niso prepoznali prozornega medija, ki bi bil odporen na vodo. Skrivnost jim je razkrila učiteljica Sabina Bauer, ki jim je podrobneje predstavila to vrsto izpiranke.

Po praktični demonstraciji je sledilo težko pričakovano samostojno ustvarjanje, ki je od mladih ustvarjalcev poleg zanimive likovne ideje zahtevalo tudi veliko mero organiziranosti in potrpežljivosti pri izvedbi posameznih postopkov določene tehnike izpiranke.

Katere barve izbrati?

Kako debelo jih nanašati? Aja, paziti je potrebno še na neposlikane površine, ali ne?

Ali barve nanašamo samo s čopičem ali lahko tudi z roko in prsti?

Kdaj bo že dovolj suho?

Zdaj pa že lahko premažemo s črnilom!

Ali je črnilo že dovolj posušeno?

Zdaj pa kar pogumno pod vodo!

Kaj??? Zato je to izpiranka!

Le kaj bo nastalo?

Kot vedno so bili vsi udeleženci visoko motivirani.

Bili so kos tudi temu izzivu in nastala so unikatna likovna dela.

(Skupno 917 obiskov, današnjih obiskov 1)