Likovna delavnica GRAFIKA

V okviru delovanja Galerije OŠ Prule so bili učenci 1.–9. razreda vabljeni na likovno delavnico GRAFIKA, ki sta jo mentorici Suzana Zgonec in Sabina Bauer organizirali v četrtek, 4. 4. 2019, in je potekala od 14.30 do 16.30 v Galeriji OŠ Prule.

Vsi prisotni so najprej spoznali značilnosti umetniške in industrijske grafike in razlike med njima. Nekaj udeležencev je izkazalo že veliko znanja na tem likovnem področju, saj so hitro prepoznali različne grafične tehnike, ki so bile zastopane v predstavljenih delih.

Mentorica Suzana Zgonec jim je zato za izziv dala nalogo, naj nekaj grafičnih primerov razvrstijo glede na to, v katero zvrst grafike spadajo: umetniško ali industrijsko.

Sledila je demonstracija grafičnih tehnik s štampiljkami in šablonami. Mlade likovne ustvarjalce so navduševale mentoričine ideje, kako si lahko doma iz raznih odpadnih materialov sami izdelajo štampiljke, ki jih potem uporabijo za tiskanje na papir ali karton. Razni tulci od toaletnega papirja,  embalaža za jajca, vatirane palčke za ušesa, stari CD-ji, plastični in plutovinasti pokrovčki in ostanki pene za polaganje laminata so se s pomočjo škarij, nožev in tempera barv spremenili v odlične tiskarske matrice oz. štampiljke.

Potem si je lahko vsak ustvarjalec sam izdelal štampiljke ali pa uporabil nekatere že narejene.

Sledilo je ročno odtiskovanje po lastni likovni zamisli na večji in debelejši karton. Mladi so ustvarjali  svojevrstne umetniške grafike, ki bodo služile kot platnica za skicirko za risanje in slikanje, za album za fotografije ali za dnevnik za zapisovanje lastnih misli in zamisli.

Medtem ko so se odtisi sušili, so med množico raznovrstnih papirjev udeleženci nabrali svoj nabor papirjev za notranje strani svojega albuma, skicirke ali dnevnika. S pomočjo kovinske igle za grafiko so papirje preluknjali po sredini, nato pa s šivanko in nitko skozi luknjice šivali tako, da je nastal močan vezni šiv. 

Za nekatere mlajše udeležence je luknjanje in šivanje predstavljajo kar velik izziv, ki pa so ga z nesebično pomočjo udeleženk iz 6. razreda uspešno opravili. Spet se je izkazalo, da imajo delavnice poleg lastnega likovnega ustvarjanja tudi povezovalno noto in z medsebojnim sodelovanjem prispevajo tudi k tkanju novih prijateljskih vezi.

Za zaključek delavnice so vsi udeleženci svojo potiskano platnico in notranje liste zlepili skupaj, da je nastala unikatno izdelana knjižica oz. album, ki so ga z velikim ponosom razkazovali drug drugemu in tudi staršem, ki so jih prišli iskat.

 

(Skupno 628 obiskov, današnjih obiskov 1)