Šolska shema

Šolska shema je nadomestila nekdanjo Shemo šolskega sadja in zelenjave ter Shemo šolskega mleka.

Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU. Namen tega ukrepa je povečati porabo sadja in zelenjave s poudarkom na lokalni pridelavi ter izboljšati prehranske navade otrok. Šolska shema naj bi pripomogla k ustavitvi naraščanja pojava prekomerne teže in debelosti pri otrocih, ki sta eden od večjih dejavnikov tveganja za bolezni sodobnega časa. V ta namen je Evropska unija državam članicam namenila finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje svežega sadja in zelenjave učencem. Pri tem je poudarila pomen spremljajočih izobraževalnih in promocijskih aktivnosti.

Na OŠ Prule bomo učencem enkrat tedensko brezplačno razdelili sezonsko sadje ali zelenjavo. 

Učinke izvajanja sheme šolskega sadja bo spremljal in vrednotil Inštitut za varovanje zdravja, ki mu bo šola morala poslati posnetek stanja o uživanju sadja in zelenjave ob začetku in koncu izvajanja sheme šolskega sadja. V ta namen bomo med učenci izvedli anketo. 

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika in veliko prispevata k ohranjanju zdravja, zato se bo šola potrudila in dosledno izpeljala zastavljeno shemo. 

 

Več o projektu si lahko preberete TUKAJ.

 

 

(Skupno 683 obiskov, današnjih obiskov 1)