Rastem s knjigo

Tudi v šolskem letu 2022/23 so se učenci vseh oddelkov 7. razreda vključili v nacionalni projekt »Rastem s knjigo  – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu«. Projekt se izvaja v sodelovanju z vsemi splošnimi knjižnicami in osnovnimi šolami ter zamejskimi osnovnimi šolami. Namen je spodbujanje dostopnosti kakovostne in izvirne slovenske mladinske leposlovne literature ter spodbujanje motivacije za branje in obiskovanje knjižnic.

 

Z glávo puha,
s srcem kuha,
z nogámi melje,
v Ljubljano nas pelje.

Oton Župančič

 

Obiskali so Mestno knjižnico Otona Župančiča Ljubljana, kjer so pripravili program s predstavitvijo knjižnice in Župančičeve spominske zbirke (del stalne razstave Mestnega muzeja Ljubljana). Gre za prikaz dveh sob umetnikovega zadnjega doma: sprejemnice s knjižnico in delovne sobe s stilnim pohištvom ter umetninami Župančičevih sodobnikov (dela Riharda Jakopiča, Ivane Kobilce idr.). V šoli so se predhodno seznanili s tem, katere poklice je opravljal Oton Župančič ter se preizkusili v reševanju njegovih ugank.

Ob prihodu v splošno knjižnico jim je knjižničar pokazal razstavni prostor, nato so se odpravili na mladinski oddelek v pravljično sobo, kjer je učence seznanil tudi z novostmi, tj. s knjigami, ki so prejele nagrado zlata hruška. Poudaril je, da branje (tiskanih knjig) spodbuja zmožnost empatije. Sledila je predstavitev izbrane darilne knjige in njenega avtorja.

Vsak sedmošolec je prejel knjigo Boštjana Gorenca in Jaka Vukotiča Reformatorji v stripu. Prijetno branje!

(Skupno 156 obiskov, današnjih obiskov 1)