NUK – SPOMIN SLOVENSKEGA NARODA

»Knjižnica je nekaj, kar ni važno samo za nas, ampak prav za vsakogar in za vse poklice enako. V knjižnico bi hodili vsi sloji po navdihovanje, svoje zveličanje. To je nekaj, kar je ustvarjeno za vse čase.« Jože Plečnik, 1933 

 

Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) sodi med najboljša in najbolj prepoznavna Plečnikova dela, znana celo izven naših državnih meja. V letošnjem letu obeležujemo 150. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika. 

Učenci 6. in 8. razreda so si ogledali gostujočo razstavo Muzeja za arhitekturo v NUK-u. Razstava Plečnikova knjižnica predstavlja zgodbo in zgodovino Plečnikove knjižnice na Turjaški ulici. Namen razstave je poklon arhitektovemu pogledu na to, kakšno vlogo ima knjižnica v življenju posameznika, ter opomin, kako pomembno je, da se znanje zbira in naredi dostopno vsem. 

Učenci so si stavbo najprej ogledali z zunanje strani, kjer so opazili okna v obliki odprtih knjig, simbolno okrašena in masivna vrata, ki vodijo od temnega hodnika (simbolizira neznanje) v svetel del, ki vodi do velike čitalnice ter predstavlja znanje.  

Izvedeli so, da se v čitalnicah študentje v miru in tišini učijo ter da bodo morda tudi sami nekoč včlanjeni. Sledil je ogled razstave, ki na ogled predstavlja načrte Jožeta Plečnika, časopisne prispevke, fotografije in izbor dokumentov za načrtovanje in gradnjo knjižnice ter nekaj predmetov, ki so jih uspeli ohraniti po letalski nesreči, ki je zaznamovala knjižnico. Sledil je sprehod do kipa, kjer je nekoč stala Plečnikova hiša, nato pa povratek pred šolo. 

(Skupno 449 obiskov, današnjih obiskov 1)