Projekt “KUHINJE SVETA”

Država meseca februarja: RUSIJA

 

Začel se je mesec ruske kuhinje.

 

 

 

Učenec Leonid Krestev, ki prihaja iz Rusije, je izdelal plakat, na katerem so v cirilici napisana imena ruske prehrane, ki jo bodo učenci okušali v tem mesecu, s kratkimi opisi.


V večino ruskih jedi je vključena začimba koper. Glede na statistiko pravi Rus poje kar 1,6 kg kopra, kar je za cel kovček zelišča (Spletni vir: https://rusija.si/rusija_od_a_do_z/17/koper_narodni_ponos_rusije/). V četrtek, 6. 2. so lahko učenci pri kosilu poskusili začimbo koper v kremni juhi iz zelene.  Za glavno jed je bil ocvrt oslič in  priljubljena ruska solata iz majoneze in zelenjave.

 

 

14. 2. 2020: Boršč – klasična ruska juha iz krompirja, zelenjave in rdeče pese; piroški – majhno kvašeno pecivo z nadevom; malinov čaj.

 

 

26. 2. 2020: Šarlotka – sladko pecivo z jabolki.

 

27. 2. 2020:  govedina Stroganov, ajdova kaša z rižem, rdeča pesa.

 

 

Država meseca januarja: ZDA

 

Med predlogi učencev glede izbire držav in vrste hrane je prevladovala ameriška hrana, zato so bile Združene države Amerike izbrane za državo meseca januarja.

Učenki Brina Hlebanja Zore in Zala Pirc iz 6. a sta pripravili plakat z značilnostmi ameriške hrane, ki jo bodo učenci lahko jedli nekajkrat v mesecu januarju za malico ali kosilo.

Učenka Dea Oven iz 8. a skrbi za redno fotografiranje ameriške hrane, ko je le-ta na jedilniku.

V petek, 10. 1. 2020, so učenci za malico jedli hamburger s kečapom, solato in paradižnikom …

… v petek, 17. 1., pa hot dog z omako.

 

Kosilo z dne 20. 1. 2020: slastni ocvrti piščančji medaljoni (chicken nuggets), pečen krompirček, omaka za žar (BBQ-omaka/barbecue sauce) in  ameriška zeljna solata (coleslaw). Seveda brez sadja ne gre.

 

Petek, 31. 1. 2020: Ameriška juha s piščancem, rakci in klobaso (»Gumbo«), priljubljen ameriški krof (»Donut«) in naravni pomarančni sok.

 

(Skupno 496 obiskov, današnjih obiskov 1)