DELAVNICA “OBLEKA NAREDI ČLOVEKA”

Petošolci so v ponedeljek, 28. 2. 2022, tik pred pustnim torkom izvedli delavnico OBLEKA NAREDI ČLOVEKA.  Ob ogledu predstavitve so opazovali in ugotavljali, kdo se skriva pod obleko, kakšnega stanu je, s čim se ukvarja …

Na delavnici so raziskovali, kako se je gledališki kostum razvil skozi čas, kako danes nastaja kostum v gledališču ter kakšno sporočilno vrednost ima. Razumeli so, da je kostum samo kos oblačila, ki zaživi šele z igro.

 

Kostumograf na osnovi gledališkega ali filmskega scenarija pripravi kostume za igralce, statiste in druge nastopajoče v gledališki ali filmski uprizoritvi. K pripravi kostumov ga povabi režiser, ki mu predstavi ekipo igralcev v procesu nastajanja gledališke ali filmske uprizoritve. Spoznali so tudi vlogo modelov, garderoberjev, maskerjev, šivilj in krojačev pri nastajanju kostumov. 

Učenci so poskusili oživljati kostume in jim z igro dati pomen ter se preizkusili v vlogi modelov, ko so se prelevili v robote, viteze, kraljične idr. Tako so izkusili, da je kostum resnično zaživel takrat, ko so ga oblekli in ga s svojimi gibi, obrazno mimiko in gestami oživeli.