SPREJEM PRVOŠOLCEV

»Nekoč, leta 2020, je bilo posebno leto, zelo nenavadno in drugačno od drugih.  Nosili smo maske in nismo se smeli preveč družiti …,« bodo čez 30 let današnji prvošolci pripovedovali svojim otrokom. Slišati bo kot pravljica, pa to ni. 

Res je prišel čas, ko tudi sprejem prvošolcev ni bil takšen kot doslej. Na srečo vseh pa se je vendarle zgodil v šoli in ne na daljavo kot vedno 1. septembra.  

Sprejem je potekal po razredih ob različnih urah. Ampak sončnice so žarele kot vedno! Na steni so vodile prvošolce in njihove starše do velike učilnice, kjer so jih čakale učiteljice, vran, ravnateljica in njena pomočnica.  

Vse zbrane je nagovorila in pozdravila ravnateljica šole. Spomnila se je svojega vstopa v šolo ter opogumila otroke in starše. Saj ne, da bi jih bilo strah, videti so bili prav neučakani, da gredo v svojo učilnico in da se šola že enkrat začne. 

Otroke je razveselil in sprostil še vran, ki je s svojo hudomušnostjo in spontanostjo spravil v smeh vse prisotne. Šola je postala šala!  

Končno je napočil trenutek, ko so učiteljice poklicale otroke, jim izročile sončnice in jih odpeljale v učilnico. Otroci so pogumno zapustili starše, jim pomahali in se pridružili svojemu razredu.  

Pred svojo učilnico so se ustavili in čez vrvico zares skočili v 1. razred. Okoli vratu jim je zasijala rumena rutica, skozi okvir pa so za spomin ponosno pogledali v fotoaparat. 

V krogu so se v igrici Črni vran predstavili drug drugemu in dobili darilce. Starši so majhno presenečenje našli v čedni škatlici.  

In še želja, ki je bila do marca letos samoumevno dejstvo, da bi prvošolci in njihove učiteljice vse leto hodili v šolo. Da bi se otroci šolali, razvijali in zoreli med vrstniki, ne doma. Da bi starši brez skrbi hodili v službo in se doma družili s svojimi hčerkami in sinovi le pri igri.  

Žar sončnic pa naj spremlja prvošolce skozi vse razrede osnovne šole.