PUŠKINOV DAN NA OŠ PRULE

Aleksander S. Puškin, avtorica Ulyana Solomeyeva, 7. c 

Šestega junija, na rojstni dan ruskega pesnika, pisatelja in dramatika, Prešernovega sodobnika Aleksandra Sergejeviča Puškina, Rusi obeležujejo Puškinov dan (Пушкинский день) oz. dan ruskega jezika. Osnovnošolci, ki se v osnovni šoli kot izbirni predmet učijo ruščino, so se letos že četrtič srečali ob tem prazniku. Srečanje je letos sovpadalo z dnevom Primoža Trubarja, slovenskim državnim praznikom, 8. junijem. Srečanje je organizirala Osnovna šola Prule. 

Učenci OŠ Prule, OŠ n. h. Maksa Pečarja, OŠ Vič, OŠ Idrija ter na daljavo OŠ Dragotina Ketteja iz Ilirske Bistrice so po kratkem kulturnem uvodu in nagovoru vodje prireditve Andreja Popović in ravnateljice OŠ Prule, Maje Mehle, najprej premagovali začetno tremo s socialnimi igrami. Po sladki pogostitvi z ruskimi slaščicami, ki so jih prinesli gostje, so na gledališki, likovni, glasbeni in novinarski delavnici igrali, peli in pisali. V glasbeni učilnici je sledila predstavitev. Dan se je po treh urah zaključil s skupnim petjem dveh pesmi, ki so tako rekoč ponarodele. Sledilo je druženje ob kosilu in lepa misel, da jezik združuje, povezuje, premaguje predsodke, ljubezen do jezikov pa motivira in navdihuje. 

V glasbeni učilnici pred začetkom 

Pozdravni nagovor ravnateljice, Maje Mehle 

Ruske in ukrajinske slaščice, ruska igrača matrjoška (babuška) in samovar 

Добро пожаловать! Dobrodošli! 

Igra vstane naj, kdor ima … 

Igra moja napaka 

Na list so napisali, kaj pričakujejo od dneva in se podpisali. 

Gledališka skupina pod mentorstvom Petre Jesenovec z OŠ Vič je pripravila štiri kratke skeče. 

Na likovni delavnici so učenci pod mentorstvom Mojce Ekart Dvorščak v cirilici estetsko zapisali naslove Puškinovih pravljic, verze iz pesnitve Ruslan in Ljudmila in imena udeležencev Puškinovega dne. 

Novinarji so pod mentorstvom Andreje Popović napisali besedila za Tele Prule, na katerem so se »v živo« javljali s prizorišča. 

Povedali so tudi osnovne podatke o Puškinu … 

… in o Puškinovem dnevu na OŠ Prule. 

Učenci, ki imajo radi petje in glasbo, so se po mentorstvom Tanje Andder z OŠ Idrija naučili pesem Podmoskovnye vechera (Подмосковные вечера). 

Skupaj so zapeli Goluboj vagon (Голубой вагон) in Den` rozhdenia (День рождения) iz kultne risanke Čeburaška in krokodil Gena (Чебурашка и крокодил Гена).

Učenci OŠ Dragotina Ketteja so pod mentorstvom Mete Frank spremljali zaključni dogodek prek videokonferenčne povezave, za kar je skrbel Patrik. 

У лукоморья дуб зелёный; 
Златая цепь на дубе том: 
И днём и ночью кот учёный 
Всё ходит по цепи кругом 

Руслан и Людмила 

(Skupno 189 obiskov, današnjih obiskov 1)