PETOŠOLCI NA SLOVENSKEM TEDNU FILMA

V ponedeljek, 11. 11. 2019, so petošolci obiskali Kinodvor, kjer so si ogledali film Pastirci režiserja Franceta Štiglica.

Prav v tem tednu slovenski filmski ustvarjalci obeležujejo 100. obletnico rojstva Franceta Štiglica, ustvarjalca prvega slovenskega celovečernega filma Na svoji zemlji in vrste drugih nepozabnih filmov, zato s podporo Slovenskega filmskega centra v tednu od 11. do 15. novembra prvič potekajo brezplačne aktivnosti za spoznavanje filmske kulture in umetnosti za učence in dijake po vsej Sloveniji, imenovane Slovenski teden filma.

V Kinodvoru je učence prijazno sprejela gospa Barbara Kelbl, ki skrbi za kakovostno filmsko vzgojo osnovnošolcev. Povedala je, da so Pastirci kratka povest Franceta Bevka, ki je nastala leta 1935. Pastirci se dogajajo v Tolminskem hribovju. Po povesti je leta 1973 France Štiglic posnel tudi istoimenski film.

Za snemanje filmov je bilo treba izumiti filmsko kamero, za predvajanje pa filmski projektor.

Ogledali so si filmski trak, na katerem so bili posnete sličice, in se tako seznanili, kako so nekoč snemali filme. Zelo pomemben izum sta tudi digitalno snemanje in prikazovanje filmov, ki danes omogočata, da več ljudi posname svojo filmsko zgodbo.

Sledil je ogled filma Pastirci. To je film o treh razposajenih fantih in enem dekletu, Ferjanču, Blažetu in Lenartu ter Terezki. Pastirji so vsak dan gnali na pašo živino, kjer so imeli veliko prostega časa, zato so jim ves čas hodile po glavi vragolije. Hodili so po rokah, se gugali na gugalnici, pekli krompir, včasih pa tudi kostanj. Pri igri so se zelo hitro sprli in prav tako hitro tudi pobotali.

(Skupno 133 obiskov, današnjih obiskov 1)