OKROGLA MIZA »NAŠA ŠOLA – ŠE BOLJŠA ŠOLA«

V četrtek, 7. 3. 2019, je na OŠ Prule potekala okrogla miza z naslovom »Naša šola – še boljša šola: kako s sodelovanjem prispevati k samostojnejšemu, uspešnejšemu in kreativnejšemu učenju?«

Na njej so aktivno in enakovredno sodelovali predstavniki učiteljev, staršev in učencev. Pogovor je odlično vodil gospod Aleš Vidmar, predsednik Sveta staršev OŠ Prule.

Po uvodni predstavitvi je vsak od udeležencev zapisal, v čem vidi prednosti in v čem pomanjkljivosti sedanje šole, kar je bilo poleg predhodno izvedene ankete izhodišče za nadaljnji pogovor.

Udeleženci so razmišljati o možnih izboljšavah:

– kako lahko učitelji in ostali strokovni delavci s svojim znanjem in izkušnjami pripomorejo k razvoju večje samostojnosti otrok in uspešnega učenja;

– kako osmisliti domače naloge, zagotoviti primeren obseg ter ustrezno težavnost le-teh;

– kako doseči, da učenci pri pouku ne bodo deležni pretirane količine informacij, pač pa bodo dosegali cilje učnega načrta, primerne njihovi razvojni stopnji, ter bodo pri tem aktivni in bodo učno snov  tudi razumeli.

Kot se je izkazalo, vprašanja niso enostavna. Udeleženci okrogle mize v odmerjenem času niso prišli do vseh odgovorov.  Vendar pa so prišli do pomembnega zaključka: S skupnim sodelovanjem, v katerem vsak prispeva na svojem področju in prevzame svojo odgovornost, je napredek zagotovljen. Prvi korak je že narejen, potrebno je samo še nadaljevati.

 

(Skupno 67 obiskov, današnjih obiskov 1)