OBISK TEHNIŠKEGA MUZEJA BISTRA

V sredo, 23. 10. 2019, ter v petek, 25. 10. 2019, so imeli najprej učenci 8. razreda tehniški dan, nato pa še sedmošolci.

Obiskali so Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki.

V tednu od 23. do 28. 10. 2019 je v Bistri potekal festival Dnevi fizike, na katerih se muzej v sodelovanju z nekaterimi naravoslovnimi fakultetami  trudi približati to elementarno naravoslovno vedo mladim skozi zanimive eksperimente, ki jih izvajajo študentje. Naši osmo- in sedmošolci  so tako lahko prisluhnili razlagam z določenih zanimivih področij fizike.

Študentje fizike so jim z eksperimentalno opremo pokazali, kako se odkrivajo eksoplaneti, ki se nahajajo zunaj našega Osončja in prav tako krožijo okrog svoje matične zvezde, kar je zelo aktualno področje v astronomiji.

Ogledali so si preprost poskus o tem, zakaj vidimo sonce opoldne svetleje in pri zahajanju rdeče. Spoznali so, kako se morajo postaviti pred kamero, da zgledajo večji, ter si ogledali verižni eksperiment.

Videli so poskuse Nikole Tesle in izvedeli, kako deluje izmenični električni tok. Nekaj pogumnih deklet je stopilo tudi v Faradayevo kletko, v kateri so bile varne pred strelami iz sosednjega transformatorja. Seznanili so se tudi z zanimivo zbirko vozil, nekatere od njih je kustosinja dovolila tudi fotografirati.

 

Osmošolci v Tehničnem muzeju Bistra, 23. 10. 2019

 

Sedmošolci v Tehničnem muzeju Bistra, 25. 10. 2019

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)