KULTURNI DAN – IZUMI SKOZI ČAS

Šestošolci so v ponedeljek, 10. 5. 2021, v okviru kulturnega dne izdelovali časovni trak z izumi, ki so v zgodovini bistveno vplivali na življenje ljudi in s tem na razvoj človeštva.

Vsako od petih zgodovinskih obdobij so prikazali na svojem listu, ki so jih na koncu sestavili v časovni trak. Ob kratkih opisih izbranih izumov so nastale čudovite ilustracije. Slike, ki so jih učenci sproti ustvarjali, so raziskovalno delo popestrile. Časovni trakovi so zaradi njih postali slikovit učni pripomoček, ki bo učencem pomagal pri usvajanju učnih vsebin pri zgodovini.

 

Enega najpomembnejših izumov novega veka – parni stroj – so učenci spoznali v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije. Dr. Orest Jarh, priznani slovenski fizik in kustos muzeja, je učencem preko Zoom-konference strokovno in nazorno predstavil osnove delovanja parnega stroja in njegovo uporabo. V svojo predstavitev je vključil tudi fotografije in videoposnetke različnih parnih strojev, ki jih hrani tehniški muzej. Učence je predstavitev navdušila. Na koncu so dr. Jarhu zastavili veliko zanimivih vprašanj in se od njega poslovili v želji, da ga čim prej srečajo v živo in si z njim ogledajo še ostale zanimivosti, ki jih hrani Tehniški muzej Slovenije.

 

 

 

(Skupno 331 obiskov, današnjih obiskov 2)