GREMO NA KOLO, PETOŠOLCI!

V četrtek, 24.9. 2020, so petošolci v šolo prišli s kolesom in obvezno čelado. Doma so s starši preverili delovanje kolesa (zavore, pnevmatike) in nastavili sedež na ustrezno višino. Na čeladi so nastavili trakove na primerno dolžino.

V šolo se s kolesom učenci še ne smejo pripeljati sami, ker kolesarskega izpita še nimajo, zato jih je morala spremljati polnoletna oseba. Starši so kolo lahko pripeljali z avtom, ali pa so učenci prišli peš ob kolesu.

Na šolskem igrišču so učence pozdravili vaditelji iz Roga in jim podali natančna navodila. Razdelili so se  v skupine in komaj čakali, da pričnejo z delom. Učenci so spoznavali in se učili premagovati ovire na kolesarskem poligonu, sledila je spretnostna vožnja s spretnostnimi nalogami.

Spretnostni poligon

Štafetne igre in vožnja po terenu

Premagovanje ovir in vožnja po poligonu

Na zadnjih dveh postajah so ob obravnavi teoretičnih vsebin petošolci spoznali kolesarske discipline (cestno, gorsko, dirkališčno, ciklokros, BMX, trial, dvoransko kolesarstvo ter parakolesarstvo) in razlike med njimi.

Seznanili so se še z opremo (čelada, dresi, obutev, očala, rokavičke, odsevniki, lučke, bidon, rezervna zračnica, tlačilka, števec) in vzdrževanjem kolesa  (menjava zračnice).

S pomočjo aplikacije »S kolesom v šolo«  so spoznali sestavne dele kolesa, obvezno opremo, vrste in oblike čelad in pravilno zapenjanje ter dodatno varnostno opremo.

 

Ob zaključku športnega dne so bili najspretnejši učenci nagrajeni. Bravo!

 

Kolesarski pozdrav

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)