GRAFIČNA DELAVNICA BARVNA MONOTIPIJA

V četrtek, 31. 3. 2022, je med 15.00 in 17.00 uro v Galeriji OŠ Prule potekala druga tematska likovna delavnica v tem šolskem letu. Pod mentorstvom Suzane Zgonec in Sabine Bauer so učenci 1.–9. razreda spoznavali tiskarstvo in umetniško grafiko kot eno izmed zvrsti likovne umetnosti. 

Udeleženci so si najprej ogledali razstavo likovnih del učencev naše šole z naslovom »Drugačnost nas bogati«, ki od marca 2022 dalje krasi stene galerije. Ugotavljali so, v čem so si določena dela med seboj podobna, v čem različna in kaj ob teh delih občutijo. Opazili so, da so razstavljena tudi grafična dela, na podlagi katerih jih je mentorica Suzana Zgonec popeljala v raziskovanje grafične likovne umetnosti. 

Ob krajši slikovni predstavitvi različnih grafičnih tehnik so mladi ustvarjalci spoznali njihove zakonitosti in značilnost, da je možno odtisniti več enakih odtisov. Nato so na podlagi originalnih grafičnih listov ugotavljali, kako so nastali odtisi, ki so neponovljivi in unikatni. Seznanili so se z grafično tehniko monotipija (lat. monos – en, tipos – odtis), mentorica pa je demonstrirala tri različne vrste barvne monotipije: monotipijo s flomastri, monotipijo s temperami in čopiči ter monotipijo z valjčkom in palčko. 

Sledila je priprava na delo in začelo se je praktično ustvarjanje, v katerem so se likovni ustvarjalci preizkusili v oblikovanju unikatnih barvnih grafičnih odtisov v vseh treh tehnikah.  

Barvna monotipija s flomastri 

Barvna monotipija s temperami in čopičem 

Barvna monotipija z valjčkom in palčko 

Čas je kar hitro mineval in nastajale so različne grafične podobe in odtisi. Čar le-teh je bil tudi v tem, da udeleženci vse do končnega odtisa niso bili čisto prepričani, kaj in kako se bo v resnici odtisnilo na papir. Vsi udeleženci so se naučili tudi pravilno podpisovati (signirati) svoje grafične liste.  

 

(Skupno 742 obiskov, današnjih obiskov 1)