5. OKTOBER – SVETOVNI DAN UČITELJEV

Učiteljski poklic se mi brez sence dvoma zdi največji od vseh poklicev.    

Theodore Brameld

 

UNESCO je 5. oktober kot svetovni dan učiteljev razglasil leta 1994 z namenom, da bi predstavil in poudaril poslanstvo učiteljev in njihove dosežke v vzgoji in izobraževanju.

Na Osnovni šoli Prule je zaposlenih 59 učiteljev. Tisti, ki poučujejo mlajše učence, z njimi aktivno preživijo vsak dan približno 5 ur. Tisti, ki poučujejo starejše učence, pa imajo vsak dan priložnost delati z več kot 100 različnimi učenci.

Toliko kot je učencev, toliko je tudi izzivov. Biti učitelj ni (vedno) lahko, je pa gotovo lepo. Lepo je imeti priložnost mladim širiti obzorja, jim privzgajati znanje kot vrednoto, poučevati in se ob tem nenehno učiti. Lepo je vzgajati, pa čeprav je težko biti ves čas zgled ostalim. Lepo je biti ustvarjalen in še lepše biti navdušen nad ustvarjalnostjo učencev.

Slednjo so učenci pokazali tudi ob prazniku učiteljev. Vsi učenci, od najmlajših pa do največjih,  so svojim učiteljem skrivaj pripravili presenečenja.

Nekateri učitelji so bili ganjeni nad pesnitvami ali pesmicami, drugi nad lepimi mislimi, zapisanimi na tablo oz. na čestitke. Drugošolci so svoji učiteljici sami izdelali nakit, osmošolci pa so učitelja geografije navdušili z unikatnim globusom, v katerem so bile shranjene lepe misli.

Ob prazniku je učitelje v zbornici pričakalo manjše presenečenje, ravnateljica, ga. Maja Mehle, pa jim je čestitala, se jim zahvalila za trud in delo, ki ga opravljajo. Zaželela jim je, da bi še dolgo z veseljem opravljali svoj poklic in poslanstvo.

 

(Skupno 469 obiskov, današnjih obiskov 1)