USPEH NAŠE UČENKE NA LITERARNEM NATEČAJU ELA

S pesmijo Glosa je učenka Lucija Dirnbek iz 9. a sodelovala na literarnem natečaju ELA na temo Pobeg Festivala Pranger v sodelovanju s Knjižnico Rogaška Slatina ter bila v množici prispevkov mladih literarnih ustvarjalcev nagrajena med 25 izbranimi v kategoriji učencev in učenk 3. triade. 

Objava rezultatov natečaja 

Natečaj, imenovan Ela, je bil v letu 2022 posvečen slovenski mladinski pisateljici Eli Peroci in 100-letnici njenega rojstva. Rodila se je v Rogaški Slatini. Ela Peroci je bila slovenska pedagoginja, pisateljica, urednica in novinarka. Otroci jo zelo dobro poznajo po slikanicah Moj dežnik je lahko balon, legendarni Muci Copatarici, Hišici iz kock, Amaliji in Amaliji in drugih. 

Preberite Lucijino nagrajeno pesem, ki ima tudi vse značilnosti stalne pesniške oblike, imenovane glosa (pet kitic, eno kvartino in štiri decime, geslo ali moto v kvartini, ki se ponovi v vsakem zadnjem verzu posamezne decime, ritem verza je štiristopični trohej ali španski osmerec, saj je glosa pesem španskega izvora; predpisana je tudi rima – v kvartini oklepajoča abba, v decimah zaporedna, je lirska pesem, tema pa najpogosteje položaj umetnikov oz. pesniški poklic). Pesem je nastala kot neobvezna domača naloga po obravnavi Prešernove Glose. Tako izvrstno opravljeno nalogo učitelj prejme morda le enkrat ali dvakrat v času svojega učiteljevanja!   

Iskrene čestitke nagrajeni učenki! 

 

 

(Skupno 283 obiskov, današnjih obiskov 1)