PI IN NJEGOVE DECIMALKE

Bliža se 14. marec, dan števila π, tistega znamenitega matematičnega števila, ki se skriva v krogih in ima neskončno decimalk, ki se nikoli ne začnejo ponavljati. Najbolj znani sta prvi dve: 3,14, ampak učenci OŠ Prule jih poznajo bistveno več.  

To se je potrdilo v ponedeljek, 2. 3. 2020, ko so se najbolj pogumni učenci 1. do 9. razreda pomerili na šolskem tekmovanju v recitaciji decimalk števila π. Ker se je na tekmovanje prijavilo več kot 100 učencev, je tekmovanje sočasno potekalo v dveh skupinah, in sicer so se ločeno pomerili učenci 1. do 5. razreda ter učenci 6. do 9. razreda. 

Tisti, ki so se naučili njegovih prvih 20 decimalk, so prejeli simbolično nagrado – πškot. Kdor je pravilno povedal prvih 50 decimalk števila, je prejei πsalo, najboljši pa so si uspeli zapomniti več kot 100 decimalk števila π in si s tem prislužili πco.  

Na nadaljnje tekmovanje, ki bo potekalo v krogu štirih šol, OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Oskarja Kovačiča, Waldorfske OŠ Ljubljana in OŠ Prule, so se uvrstili Svit Vidic iz 6. b, Dea Oven iz 8. c, Kalina Gregorski iz 6. c in  Tia Babić iz 7. b.  

(Skupno 390 obiskov, današnjih obiskov 1)