OBELEŽENJE DNEVA DRŽAVNOSTI

Vse najboljše, ljuba Slovenija!

 

Zadnji dan pouka je minil v znamenju praznovanja 30. rojstnega dne naše države Republike Slovenije in svečane podelitve spričeval ob koncu šolskega leta 2020/21. Učence je tega dne na stopnišču ob glavnem vhodu pričakala razstava likovnih del, ki so nastala v okviru natečaja Teniškega muzeja Slovenije Podari znamko Sloveniji za rojstni dan.

 

Razstava likovnih izdelkov, ki so jih učenci ustvarili kot predlogo za poštno znamko

Obeleženje 30. obletnice samostojnosti je potekalo v razrednih mehurčkih v skladu z ukrepi za preprečevanje Covida-19. Aktivnosti so bile pripravljene glede na predznanje in starost učencev.

 

Tako so si najmlajši najprej pogledali video z nagovorom ravnateljice gospe Maje Mehle. Sledil je ogled ppt-predstavitve, s pomočjo katere so spoznavali dogodke izpred tridesetih let, državne simbole in lepote Slovenije. Poznavanje Slovenije so na koncu preverili s kvizom. Ogledali so si tudi razstavo izdelkov, znamk in razglednic z voščili domovini, ki so jih ustvarjali pri pouku v zadnjem mesecu.

Nagovor gospe ravnateljice Maje Mehle

 

Razglednice z lepotami in simboli Slovenije ter voščili domovini za njen 30. rojstni dan

Ob koncu dneva je ravnateljica učence obiskala tudi v razredih

Učenci šestega razreda so se podučili o dogodkih iz časov osamosvajanja Slovenije z ogledom oddaje Infodrom z naslovom »30 samostojnih« in ogledom spletne razstave Zbrali smo pogum. Sledil je pogovor z učitelji o dogodkih izpred tridesetih let, pri čemer se je izkazalo, da jih tema zanima in da že tudi marsikaj vedo. Dan so popestrile socialne igre, ki so potekale tudi izven šolskih prostorov, ter ogled slovenskega mladinskega film.

 

Socialne igre na šolskem igrišču – Stopimo skupaj …

 

 

Učenci zadnje triade so dan državnosti obeležili v času prvih dveh šolskih ur, za kar so uporabili gradivo s spletne razstave Zbrali smo pogum, skupnega projekta Arhiva Republike Slovenije, Parka vojaške zgodovine Pivka in Zavoda RS za šolstvo. Ob tem so jih učitelji vodili pri reševanju delovnega zvezka Moja dežela je naša država – Slovenija že 30 let, ki sta ga za omenjeni projekt napisali učiteljici OŠ Prule Janja Bec in Bojana Mlinar Podobnik. Ob koncu so učitelji učencem predstavili svoje spomine na osamosvajanje in vojno za Slovenijo. Ker zbrani spomini predstavljajo dragocen ustni zgodovinski vir, so učitelji pozvali tudi učence, da povabijo svoje domače na ogled razstave Zbrali smo pogum in jih povprašajo, kako se oni spominjajo  dogodkov iz časa osamosvojitve Slovenije.

 

Dan ni enak dnevu … praznično vzdušje ob rojstnem dnevu države,  ki so si ga ustvarili učenci 7. a

 

 

Ogled izobraževalnih filmov Osamosvojitev in Vojna s portala Zbrali smo pogum

 

Reševanje nalog v delovnem zvezku Moja dežela je naša država – Slovenija že 30 let

 

 

Kulturni dan se je nadaljeval z ogledom slovenskih filmov in zaključil s svečano podelitvijo spričeval. Ta ura se je začela s slovensko himno in posnetkom nagovora gospe ravnateljice Maje Mehle učencem in učiteljem ob prazniku in zaključku šolskega leta.

 

Učenci poslušajo ravnateljičin govor

 

 

Učenci 6. b so popestrili svečano podelitev listin s kulturnim programom

 

 

Zadnji šolski dan na OŠ Prule je bil res prazničen. Učenci so se skozi raznolike aktivnosti vživeli v zgodovinsko dogajanje in začutili duh časa izpred tridesetih let.  S tem se krepi vrednote in zavest o državni pripadnosti in narodni identiteti. Prav je, da smo ponosni na svojo državo, domovino, jezik, kulturo in narod ter da temu izkazujemo spoštovanje.

 

Radostno vzdušje ob rojstnem dnevu naše države se je na zadnji dan pouka prepletalo z veseljem nad uspešno zaključenim šolskim letom in dosežki učencev.

 

Čestitke vsem in naj bodo poletne počitnice prijetne!

(Skupno 377 obiskov, današnjih obiskov 1)