OBISK PARKA VOJAŠKE ZGODOVINE PIVKA

V soboto, 23. 3. 2024, so osmošolci in devetošolci, ki obiskujejo dodatni pouk zgodovine in geografski krožek, obiskali Park vojaške zgodovine v Pivki. Učenci so si ogledali stalno razstavo Pot v samostojnost in zbirke vojaških vozil in opreme. Med vodenim sprehodom po platoju in štirih različnih paviljonih, prostorih nekdanje pivške vojašnice, so izvedeli veliko o vojaških letalih, tankih, topovih in drugih orožjih. Poseben poudarek je bil namenjen nastanku slovenske države in vojni za njeno samostojnost leta 1991, kar je tudi osrednje poslanstvo parka. V drugem delu so si ogledali notranjost podmornice. Za konec so se lahko preizkusili tudi v krmiljenju letala s pomočjo simulatorja.

Osrednji muzejski kompleks, t. i. Komada, je v času socialistične Jugoslavije predstavljal poveljniški objekt jugoslovanske vojašnice. Od tod so 26. junija 1991, na dan razglasitve samostojne in neodvisne države, na ceste zapeljali prvi tanki Jugoslovanske armade in s tem začeli agresijo na pravkar osamosvojeno Republiko Slovenijo.

Dogodkom, ki so leta 1991 prinesli nastanek naše države, v pivškem muzeju namenjajo osrednjo vlogo. Na razstavi Pot v samostojnost so učenci izvedeli veliko o razpadu socialistične države Jugoslavije, v kateri je veliko vlogo imela Jugoslovanska ljudska armada (JLA), in o poteku vojne za Slovenijo. Ta se je s prodorom jugoslovanskih tankov pričela prav na Pivškem.

Z bogato zbirko eksponatov vojaških vozil in orožij pivški muzejski kompleks poleg domačih privablja tudi številne tuje obiskovalce. Na fotografijah je zbirka tankov iz časa druge svetovne vojne, ki so jih partizanske enote prejele od anglo-ameriških in sovjetskih zaveznikov. Na prvi sta tanka Stuart, na drugi sovjetski tank T-34/85.

Zelo zanimiva za obiskovalce je tudi zbirka vojaških letal. Na prvi fotografiji je motor slavnega britanskega letala Spitfire, ki ga je nemška vojska leta 1944 strmoglavila nad Ljubljanskem barjem. Letalo na drugi fotografiji je jugoslovanske izdelave, ki so ga uporabili v številnih filmih.

Nemška vojaška lokomotiva iz druge svetovne vojne, polagalec mostov, helikopter, policijski čoln so razstavljeni na zunanjem platoju, saj so eksponati preveliki, da bi jih shranili v paviljone. Ker so izpostavljeni vsem vremenskim pogojem, jim v muzeju namenjajo posebno skrb in jih vseskozi vzdržujejo. S platoja se razprostira lep razgled proti Vremščici.

Drugi del obiska Parka vojaške zgodovine je predstavljal pravo doživetje. Učenci so se razdelili v dve skupini, ki sta se izmenično spustili v 19-metrsko podmornico P-913 Zeta. Zeta je ena od šestih jugoslovanskih »žepnih« oz. diverzantskih podmornic, ki so v 80-ih letih prejšnjega stoletja plule po Jadranskem morju. Obiskovalca ob vstopu v podmornico ne preseneti le občutek utesnjenosti, ampak tudi število kablov in aparatur, s katerimi so morali znati upravljati podmorničarji ob omejeni količini hrane, vode in elektrike. Velik del tehničnih rešitev zanjo je bilo izdelanih v slovenskih podjetjih.

Za konec so se nekateri učenci preizkusili še na simulatorju letenja z letalom MiG-21. Simulator deluje s pomočjo tehnologije virtualne resničnosti, ki omogoči 360-stopinjski pregled nad kabino in okolico. Za avtentičnost izkušnje poskrbijo še originalni sedež in instrumenti letala. Da je izkušnja letenja res izjemna, so potrdili tudi naši učenci.

(Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1)