EKSKURZIJA PO PRIMORSKI

Letošnji sedmošolci so se 19. 4. 2024 podali na ekskurzijo po Primorski. Pot jih je najprej vodila v Luko Koper, edino mednarodno pristanišče na Slovenskem, ki je doživelo razcvet v 70-ih letih prejšnjega stoletja, ko se ga povezali s celino tako z železniško kot tudi s cestno povezavo. Na avtobusa naših učencev sta vstopila vodiča Luke Koper in jih popeljala na enourni ogled pristanišča. Ogledali so si različne terminale: kontejnerskega, avtomobilskega, terminal za generalni tovor, za hlajene tovore, za les, za sipke tovore, silos, terminal za glinico, za premog in železovo rudo, tekoče tovore in terminal za živino. Na terminalu za avtomobile so imeli priložnost videti raztovarjanje avtomobilov, ki je zahtevno, natančno, a dobro plačano delo, kar je navdušilo fante.

Nekaj foto utrinkov z avtobusnega ogleda Luke Koper:

Po prikazu gospodarske dejavnosti pristanišča sta se avtobusa s sedmošolci odpeljala proti Seči, kjer so se v spremstvu vodiča, ki skrbi za naravni in kulturni park, sprehodili po Krajinskem parku Sečoveljske soline. Izvedeli so nekaj o zgodovini kraja, kako se pridobiva sol po tradicionalni metodi, kako se skrbi za solinarska polja in kakšne so bile solinarske hiše. Po ogledu solinarskih polj so si ogledali film, ki prikazuje ohranjanje solinarstva, in maketo solin, ki se raztezajo na 750 hektarih.

Foto utrinki iz Krajinskega parka Sečoveljske soline:

Dan so zaključili v starem pristaniškem solinarskem mestu z ostanki srednjeveškega obzidja, Piranu. Ravno v času njihovega obiska, od 19. do 21. 4. 2024, so praznovali solinarski praznik, kar je bilo vidno po številnih obešenih girlandah na Tartinijevem trgu in v ulici IX. Korpusa. Oddelki so se izmenjaje povzpeli do župnijske cerkve sv. Jurija s prostostoječim zvonikom in krstilnico. Navdušeni so bili nad razgledom, ki ponuja pogled tako na morsko stran kot tudi na mesto Piran s svojimi ozkimi uličicami in tesno stisnjenimi hišami z rdečimi strehami. Na Rtu Madona so si ogledali svetilnik iz 19. stoletja in se sprehodili po piranski Punti. V muzeju polžev in školjk so spoznali temeljno razliko med polžem in školjko ter imeli možnost ogleda preko štiri tisoč školjk in polžev vseh morij in kontinentov sveta ter iz mnogih jam, jezer in rek.

Foto vtisi iz Pirana:

(Skupno 133 obiskov, današnjih obiskov 1)