Likovna delavnica ŽIČNATE SKULPTURE

Tudi v mesecu maju se je v Galeriji OŠ Prule ustavrjalo v polno zasedeni kiparski delavnici.  

Na četrtkovo popoldne, 9. 5. 2019 so učenci 1. do 7. razreda ob 15.00 prišli v delavnico, kjer so lahko že takoj v uvodu opazovali razstavljene raznolike kiparske stvaritve.  

Občudovanju teh del je sledila naloga, ki jo je vsem navzočim zadala mentorica Suzana Zgonec, ki je na šoli tudi učiteljica likovne umetnosti. Dobili so izziv, da ugotovijo, iz katerega materiala so narejeni kipi in na kakšen način so nastali. Seveda jim je pri tem zelo dobro šlo, saj ima večina udeležencev neverjeten dar za opazovanje, ki je tudi odlična osnova vsakega likovnega ustvarjanja. Nekateri pa so pri odgovorih izhajali tudi iz izkušnje, ki so jo že dobili v okviru pouka, na drugih likovnih delavnicah ali pa v okviru lastnega likovnega ustvarjanja. 

 

Izziv je bilo tudi vprašanje, kako lahko črta postane tridimenzionalen kip. Z zanimanjem so opazovali, kako se črta v obliki žice spreminja, če žico zvijamo, ščipamo, sestavljamo in oblikujemo v neke nove oblike in podobe. Žico lahko kombiniramo še z drugimi materiali, kot je npr. modelirna masa, papir, aluminijasta folija, blago, vrvice … in  pri tem ustvarjamo še nekoliko drugačen kiparski volumen.  

 

Udeleženci so spoznali tudi, da tako lahko nastanejo različne vrste kipov. Take, ki lahko prosto stojijo, imenujemo prostostoječi obhodni kipi, druge, ki so vezani na osnovno ploščo, imenujemo reliefi. Lahko pa kipi prosto visijo, lebdijo in se ob najmanjšem gibanju zraka premikajo v prostoru in jih poznamo kot mobile.    

 Po uvodni razlagi so dočakali tudi trenutek, ko so lahko sami začeli ustvarjati.  

 

Najprej so sledile ideje in zamisli za dela, potem so si izbrali material, nato pa so se učenci resno lotili samega oblikovanja kipa. Starejši učenci so se dela lotili zelo hitro in samostojno, mlajši pa so potrebovali malo več spodbude in bolj podrobna navodila, kako naj sploh začnejo. Pri tem jim je bila na svojstven in zelo prisrčen način v veliko pomoč mentorica in vzgojiteljica Sabina Bauer, ki na šoli že vrsto let dela kot druga strokovna delavka v 1. razredu in ima veliko izkušenj na področju dela z mlajšimi učenci. 

Po raznovrstnem oblikovanju materialov in resničnem uživanju v kiparski delavnici, ki je trajala vse do 17.15 ure, so mladi ustvarjalci odnesli domov svoja kiparska dela, ki so navdušila tudi njihove starše. 

 

(Skupno 518 obiskov, današnjih obiskov 1)