Likovna delavnica KOLAŽ

Delavnica je za učence potekala v četrtek, 7. 3. 2019, med 14.30 in 16.30 uro. Poleg mentoric Suzane Zgonec in Sabine Bauer se je v galeriji zbralo lepo število učencev od 1. do 7. razreda, ki jim likovno ustvarjanje veliko pomeni in se radi likovno izražajo. 

Obrazi udeležencev delavnice so sijali od navdušenja nad bogastvom pisane palete barvnih papirjev, ki sta jih pripravili mentorici, in nad raznolikostjo barvnih revij z vsemogočimi fotografijami, ki so jih s seboj prinesli udeleženci. 

Mentorica Suzana Zgonec je mlade ustvarjalce popeljala v slikarski svet kolaža ter ga predstavila kot sodobnejšo slikarsko tehniko. Razložila je, kaj beseda kolaž sploh pomeni (colagge (fr. coller) = lepiti). Otroci so povedali, da so se s to tehniko že srečali v okviru pouka likovne umetnosti in da kolažu z drugo besedo rečemo tudi lepljenka. 

Med predstavljenimi likovnimi deli je izpostavila dve tehniki ustvarjanja kolažev, in sicer klasično slikanje z lepljenjem barvnih papirjev in ustvarjanje novih likovnih zgodb s pomočjo lepljenja že natisnjenih podob iz barvnih revij.  

Mentorica Sabina Bauer je demonstrirala, kako obe tehniki omogočata raznoliko ustvarjanje z barvnimi ploskvami, ki jih lahko oblikujemo z rezanjem in/ali trganjem papirja in potem še z lepljenjem delcev v celoto. 

Navdušenje nad lastnim likovnim ustvarjanjem v kolažni tehniki je vidno naraščalo, zato so se udeleženci zelo hitro pripravili za praktično delo. Vsak si je naprej pripravil mizo in pripomočke, nato pa si je zamislil svojo likovno zgodbo in jo začel ustvarjati s pomočjo ene izmed predstavljenih kolažnih tehnik. 

 Nekateri ustvarjalci so se lotili že znanega trganja, rezanja in lepljenja barvnega kolaž papirja. 

Bolj drzni so začeli iskati različne fotografije in natisnjene slike iz revij, ki so jih izrezali ali trgali in jih začeli sestavljati v nove likovne podobe.  

 

V navdušenju nad likovnim ustvarjanjem so udeleženci kar pozabili na hitro minevanje časa, na kar so jih opozorili prvi starši, ki so prišli po svoje otroke ob koncu delavnice. 

 

Nastala so različna in zanimiva likovna dela, nekatera med njimi je mentoricama v zadnjem trenutku uspelo ujeti tudi v fotografski objektiv. 

 

 

(Skupno 1.244 obiskov, današnjih obiskov 1)