Eksperimentalna slikarska delavnica

Drugi četrtek v decembru 2018 je v Galeriji OŠ Prule potekala likovna delavnica s področja slikanja, ki se je je udeležilo 25 mladih ustvarjalcev, učencev naše šole od 2. do 8. razreda.  

Pod mentorstvom Suzane Zgonec in Sabine Bauer so spoznavali in preizkušali raznolike možnosti ustvarjanja in slikanja z akvarelnimi barvami.  

V pričakovanju

Prvo začudenje na njihovih obrazih se je pokazalo, ko so videli klasične načine slikanja z akvareli in s čopičem, saj jih večina tega še ni dobro poznala. Učiteljica Sabina Bauer pa jim je predstavila še razna zanimiva pisala in pripomočke, ki jih uporablja pri svojem slikanju in ustvarjanju z barvami. 

Pripomočki in klasično slikanje z akvareli  

Učiteljica Sabina Bauer prikazuje uporabo različnih pisal in pripomočkov 

Primeri likovnih izdelkov  

Navdušenje nad mešanjem in prelivanjem barv na suhem in mokrem akvarelnem papirju je bilo neskončno, barvne kombinacije so učenci izbirali po osebnemu navdihu in ustvarjali proste likovne kompozicije. 

Sledilo je občudovanje slik z belimi linijami in pisanim mavričnim ozadjem. Učiteljica Suzana Zgonec  jim je demonstrirala, kako nastanejo te slike, in odkrita je bila skrivnost, ki se ji reče maskirna tekočina ali gumiarabikum. Učenci so jo v trenutku vzeli za svojo in se tudi sami preizkusili v tem načinu slikanja.  

Učiteljica Suzana Zgonec pomaga pri sušenju slik z maskirno tekočino 

Rok Berlic (4. a), akvarel z maskirno tekočino 

Ulla Berlic (4. a), akvarel z maskirno tekočino 

Navdušenje nad eksperimentiranjem z barvami se je samo še stopnjevalo, saj so odkrivali, kaj se zgodi, če na mokro akvarelno sliko potreseš navadno grobo mleto kuhinjsko sol in potem pustiš, da se slika posuši.  Kaj pa se zgodi, če v sveže nanesene akvarelne barve nakapljaš drobne kapljice čistega alkohola? Reakcije so bile zelo različne in nadaljnjemu čudenju učencev ni bilo ne konca ne kraja. 

Anej opazuje, kaj se dogaja s soljo na mokri akvarelni sliki 

Ustvarjalna slika

Seveda pa delavnica ni trajala v neskončnost in dve šolski uri sta kar prehitro minili. Vsi mladi likovni ustvarjalci bi v galeriji z lahkoto še podaljšali to veselje nad ustvarjanjem in eksperimentiranjem z barvami, zato smo se dogovorili, da se kmalu spet srečamo. 

(Skupno 538 obiskov, današnjih obiskov 1)