SEDMOŠOLCI SO ODKRIVALI RIMSKO EMONO

V sredo, 21. aprila 2021, so imeli sedmošolci kulturni dan. Prvi del dneva je bil namenjen samostojnemu raziskovanju. Učenci so s pomočjo nalog, ki so se nanašale na različne pisne in slikovne zgodovinske vire, spoznali antični čas na tleh današnje Slovenije.

 

Drugi del je bil namenjen terenskemu delu. Preden so se odpravili na pot po sledeh antične Emone, so izpolnili »vstopni listek«, na katerega so zapisali, kaj že vedo in kaj si želijo izvedeti o Emoni. S tem so preverili svoje predznanje in hkrati izrazili svoja zanimanja kot cilj, ki so ga potem zasledovali pri nadaljnjem spoznavanju rimske Emone.

 

Učenci so si pod vodstvom vodičev Mestnega muzeja Ljubljana ogledali dva arheološka parka Emonsko hišo in Zgodnjekrščansko središče. Med ogledi so prisluhnili zanimivi razlagi, ki jim je pomagala pri reševanju nalog v delovnem zvezku.

 

 

Zadnji del dneva je bil namenjen sprostitvi »po rimsko«. Učenci so se vživeli v vlogo starih Rimljanov in se v dvojicah pomerili v igri terni lapilli (»Trije kamenčki«), zelo priljubljeni družabni igri iz časa rimskega cesarstva. Tako kot pri današnji igri s križci in krožci je bil zmagovalec, kdor je prvi postavil vse tri kamenčke v ravno vrsto.

Na koncu so učenci svoje vtise o kulturnem dnevu na kratko zapisali na t. i. »izstopni listek«. V njem so izpostavili dejstva o Emoni, ki so jih najbolj presenetila oziroma si jih bodo najbolj zapomnili. Pri vprašanju, kateri del kulturnega dneva je bil najljubši, so bili zelo enotni. Večina se je strinjala, da je terni lapilli čisto zabavna igra, a da je bil najbolj zanimiv terenski del. Še posebej zanimivi so se jim zdeli arheološki ostanki, ki pričajo o delovanju hipokavsta (rimskega centralnega ogrevanja), krstilnice, zasebnih in javnih term, kanalizacije in javnih stranišč. Rezultat ni presenetljiv, saj so si učenci na terenu ogledali zelo bogate arheološke ostaline, ki so se ohranile na mestu svojega nastanka. Hkrati pa ne gre zanemariti tudi dejstva, da je bil to eden redkih dni dejavnosti, ki smo ga po dobrem letu omejitev zaradi Covida-19 uspeli izpeljati izven šolskih učilnic.

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)