RAZLIČNE PONUDBE (ZUNANJIH IZVAJALCEV) ZA STARŠE

17. 3. Digitalni Detox, 3-tedenski program popolnega odklopa od zaslonov

Nacionalni program je namenjen otrokom in mladostnikom v starosti od 13 do 19 let, ki so zasvojeni z digitalnimi vsebinami in zaradi spleta celo odklanjajo šolo. Izvaja se v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna.

Tako mladostniku kakor tudi staršem in skrbnikom tovrstna izkušnja ponuja prostor za razmislek, prevetritev pričakovanj in postopno planiranje sprememb v prihodnosti. Mladostnik bo imel možnost na različne načine raziskovati svoje potrebe, motive, cilje in želje, tako za, kakor tudi izven zaslonov.

Prva skupina otrok bo s programom pričela s 27. marcem 2023. Na voljo sta le še dve prosti mesti.

Za več informacij pokličite na brezplačno klicno številko 080 73 76.

Več o programu

 

16. 3. 

IC Pika vabi starše na predavanje z naslovom: Vloga staršev pri učenju socialnih spretnosti – kaj lahko naredimo doma?

Vabljeni so starši otrok, starih od 5. do 12. let, redne osnovne šole.

Predavanje bo 27. marca 2023 od 17.00 do 18.30 v predavalnici IC Pika (Zemljemerska 7, Ljubljana), izvajala pa ga bo psihologinja Sara Marn.

Udeležba je brezplačna, potrebna je predhodna prijava. 

Elektronske prijave bodo odprte v četrtek, 16. marca 2023, ob 12.00 uri. Prijavite se s klikom na povezavo:  https://1ka.arnes.si/a/f588e9f9

Več informacij o predavanju je v priloženemu vabilu in na spletni strani: https://icpika.si/za-starse-seminarji-predavanja-delavnice/predavanje-za-starse-vloga-starsev-pri-ucenju-socialnih-spretnosti-kaj-lahko-naredimo-doma-2/

7. 3. 

Leto je naokoli in organizacijska skupina Tedna možganov je za osnovnošolske otroke ponovno pripravila zabavno in poučno delavnico: Moč jezika.

Delavnica za otroke bo letos osredotočena na spoznavanje pomembnosti komunikacije in njenega vpliva na naš razvoj. Udeleženci bodo spoznali, kako besedna in nebesedna govorica vplivata na ljudi okoli nas. Preizkusili se bodo s tvorbo novih besed oziroma besednih zvez in spodbudili domišljijo ob iskanju pomenov za tako imenovane neprevedljive besede. Vse to bodo povezali še z delovanjem možganov in njihovim vplivom na naše izražanje.

Delavnice so primerne za otroke od prvega do devetega razreda osnovne šole. Na dopoldanske delavnice lahko učence prijavijo šole (največ 6 otrok na šolo, po 2 iz vsakega triletja), na popoldanske delavnice pa njihovi starši ali skrbniki.

Delavnice bodo potekale izključno v živo. Prijave do zapolnitve mest oz. do 10. 3. 2023 sprejemajo na: sinapsa.junior@gmail.com

RAZPORED DELAVNIC DOPOLDANSKA DELAVNICA
(prijavijo šole)
POPOLDANSKA DELAVNICA
(prijavijo starši)
KDAJ Ponedeljek, 13. 3. 2023
9:00-11:00
Ponedeljek, 13. 3. 2023
17:30-19:30
KJE Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana  Mestna Knjižnica Ljubljana: Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova ulica 2, Ljubljana

 

 

28. 2.

Mlada Karitas Vas vabi na sodelovanje v novem projektu Veseli četrtki.

Mlada Karitas je mladinska sekcija Slovenske Karitas, ki vključuje mlade v prostovoljno delo. Organizira različna izobraževanja, delavnice v vrtcih in šolah ter letovanja za otroke iz socialno ogroženih družin.

V okviru projekta Veseli četrtki bodo potekale popoldanske aktivnosti vsak četrtek od 15.00 do 17.00 ure do konca šolskega leta 2022/2023. Otroci bodo preživljali četrtke popoldan v družbi sovrstnikov ter prostovoljcev. Prvi del popoldneva bo namenjen učni pomoči, pripravi na teste in ponavljanju učne snovi. Drugi del pa bo namenjen družabnim igram, ustvarjalnim delavnicam in druženju. Aktivnosti so namenjene otrokom od 3. do 9. razreda osnovni šol.

Srečanja bodo potekala v centru Mlade Karitas, ki se nahaja na Poljanski cesti 4 v Ljubljani (isti vhod kot za Teološko fakulteto).

Udeležba sodelovanja je za otroke brezplačna.

Prijave sprejemajo na e-pošto; dasa.stalc@karitas.si do zapolnitve mest.

Projekt financira MOL-Mestna občina Ljubljana.

Obvestilo

 

24. 2.

Študent podiplomskega študija filmske režije na AGRFT, g. Matic Štamcar, bo kot del svoje magistrske naloge v drugi polovici letošnjega leta snemal kratki igrani film, ki je sofinanciran iz strani Slovenskega filmskega centra.
Za glavno vlogo išče fanta, starega med 7 in 10 let. 

Prijave (z imenom in priimkom, datumom in letnico rojstva, fotografijami in kratkim predstavitvenim videom) sprejema na naslovu agrftavdicija@gmail.com do vključno 9. 3. 2023. Vse podrobnosti o prijavi na avdicijo so zapisane tudi na priloženem letaku.

Za vse dodatne informacije je na voljo na kontaktu: 
Matic Štamcar
+386 31 485 754

Letak 1

Letak 2

 

22. 2. 

IC Pika vas obvešča o ponovitvi predavanja za starše: Vloga staršev pri učenju socialnih spretnosti – kaj lahko naredimo doma? Predavanje bo 27. marca 2023 v prostorih IC Pika. 

Več informacij o predavanju  (opis, komu je namenjen, kotizacija, prijavnica …) je na tej povezavi.

 

30. 1. 

Če želijo učenci osnovnih šol (to el. sporočilo je namenjeno osnovnim šolam z območja jugovzhodne Slovenije (razen občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije) tudi zimske počitnice preživeti aktivno in se kaj novega naučiti, jih v Ministrstvu za digitalno preobrazbo (ponovno) vabijo, da preverijo svoje znanje o varnosti na spletu na portalu YUNO – Tvoja osnovna šola online, kjer bodo našli videe in interaktivne vsebine.

 

Obravnavane teme:

 1. Internet: tvoj najboljši prijatelj ali tvoj največji sovražnik?
 2. Bonton in odgovornost na spletu.
 3. Družbena omrežja: z glavo v objavo!
 4. Spletno nasilje.
 5. Lažne informacije.

 

Predhodna prijava ni potrebna, prav tako so vsebine na voljo brezplačno.

 

25. 1. 

Zaradi povečanega beleženja uporabe novih tobačnih izdelkov med mladostniki (elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki in nikotinske vrečke, snus) je NPZ za starše in učitelje pripravil:

 • posnetek predavanja strokovnjakinje Helene Koprivnikar o elektronskih cigaretah in drugih novih tobačnih/nikotinskih izdelkih v Sloveniji (na povezavi spodaj)
 • nekaj podatkov o razširjenosti le-teh med mladimi (v prilogi)
 • in nekaj napotkov, kako se lahko starši pogovarjajo z mladostniki o tej temi (v prilogi).

Naslov predavanja: Elektronske cigarete in drugi novi tobačni/nikotinski izdelki v Sloveniji (Novi tobačni izdelki in izdelki z nikotinom v Sloveniji)

Trajanje predavanja: 30 minut. Ključen je ogled predavanja v celoti, da se pridobijo informacije o vseh izdelkih in tveganjih za mladostnike.

Ciljna skupina predavanja: Šolski delavci in starši. Predavanje ni namenjeno mladostnikom. Mladostnikom mora podajati informacije oseba, ki ima znanje (po ogledu predavanja) in informacije prilagodi stanju pri posamezniku oziroma v razredu.

Kratek opis predavanja: V polurni predstavitvi so  predstavljeni novi tobačni izdelki in izdelki z nikotinom, predvsem elektronske cigarete (”vejpi”) pa tudi tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, nikotinske vrečke (beli snus) in tobak za oralno uporabo (snus ali fuge), ki prav tako postaja vedno bolj popularen med mladostniki v Sloveniji. Predstavljene bodo informacije o tem, kaj danes vemo o teh izdelkih, zakaj je uporaba teh izdelkov še posebej tvegana za otroke, mladostnike in mlade odrasle, kakšna je razširjenost uporabe teh izdelkov v Sloveniji med odraslimi in mladostniki in kako slovenska zakonodaja ureja te izdelke.

Posnetek predavanja je na voljo na povezavi: https://youtu.be/yLibKzWHoSc

Pogosto vprašanje staršev, ki ga NIJZ v zvezi s to tematiko prejme, je, kako se pogovarjati z mladostnikom in kako zmanjševati uporabo teh izdelkov, zato je priloženih nekaj splošnih napotkov na to temo (dokument: Kako se pogovarjati z mladostnikom in preprečevati uporabo izdelkov z nikotinom).

Na spletni strani ToSemJaz sta objavljena dva prispevka, ki vsebujeta opis teh izdelkov in navedbe, kako nikotin iz teh izdelkov deluje na mladostnika. Oba prispevka sta napisana v mladostniku prijaznem jeziku. Na voljo sta na povezavah:

https://www.tosemjaz.net/razisci/droge-in-zasvojenost/spoznaj-resnico-o-nikotinu/ in

https://www.tosemjaz.net/razisci/droge-in-zasvojenost/vpliv-nikotina-v-tobacnih-in-povezanih-izdelkih-na-mozgane/

Tudi na spletni strani NIJZ https://nijz.si/, področje Tobačni in povezani izdelki, bodo v naslednjih tednih objavili posodobljene objave o novih tobačnih in nikotinskih izdelkih.

 

16. 1. 

Zavod za izobraževanje in svetovanje Špelinice s sedežem v Mestni občini Ljubljana je ena od nevladnih organizacij, ki spodbuja kakovostno preživljanje časa otrok v naravi s poudarkom na medsebojni povezanosti vzgojiteljev / učiteljev, otrok, staršev in sorodnikov.

Skozi projekt ZELENI OTROK vzpostavlja vključujoč pristop, s katerim naj bi povezali različne deležnike v platformo in tako z učinkovitejšim sodelovanjem sprejeli prave odločitve za preživljanje časa odraslih in otrok. V Ljubljani je za testno območje izbran Golovec. 

Ker je projekt namenjen predvsem uporabnikom, želi zavod pridobiti tudi vaš pogled na obravnavano tematiko. Konkretni ukrepi v projektu bodo odvisni tudi od predlogov sodelujočih deležnikov, udeležencev posameznih delavnic in drugih dogodkov ter dejavnosti za različne javnosti.

Zavod Špelinice vas vabi, da do 20. januarja 2023 izpolnite spodnji vprašalnik, ki vam bo vzel približno dve minuti. Vaši odgovori bodo uporabljeni za program družinskih dogodkov na Golovcu po meri uporabnikov.

Povezava do ankete

 

13. 1.

Proevent organizira največji sejem izobraževanja in poklicev 14. Informativa, ki bo 20. in 21. januarja brezplačno potekal na Gospodarskem razstavišču. 

Več o tem

 

3. 1.

IC Pika starše vabi na predavanje z naslovom: Opolnomočenje staršev otrok s posebnimi potrebami. Na predavanje ste vabljeni starši otrok/mladostnikov s posebnimi potrebami, starih med 6 in 18 let.

 •  Predavanje bo januarja 2023 od 17.00 do 18.30 v predavalnici IC Pika (Zemljemerska 7, Ljubljana).
 • Predavanje bo imela Mojca Jerovšek Toth, psihologinja in svetovalna delavka CJL OVI Jarše.
 • Udeležba je brezplačna, potrebna je predhodna prijava.
 • Elektronske prijave bodo odprte v četrtek, 5. januarja 2023, ob 12.00 uri. Prijavite se s klikom na povezavo:

              https://1ka.arnes.si/a/75217fad

23. 12.

Če želijo učenci novoletne počitnice preživeti aktivno in se kaj novega naučiti, jih v Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo (ponovno) vabijo, da preverijo svoje znanje o varnosti na spletu na portalu YUNO – Tvoja osnovna šola online, kjer bodo našli videe in interaktivne vsebine.

 Obravnavane teme:

 1. Internet: tvoj najboljši prijatelj ali tvoj največji sovražnik?
 2. Bonton in odgovornost na spletu.
 3. Družbena omrežja: z glavo v objavo!
 4. Spletno nasilje.
 5. Lažne informacije.

Predhodna prijava ni potrebna, prav tako so vsebine na voljo brezplačno.

Plakat

21. 12. 

Družabništvo je program, ki je nastal na podlagi potreb posameznikov s posebnimi potrebami in njihovih družin. Gre za socialno pedagoški program, pri katerem je v ospredju individualna podpora osebam s posebnimi potrebami v njihovem prostem času. Cilj aktivnosti družabništva je tudi razbremenitev družin ter pomoč in podpora na različnih življenjskih področjih, prednost programa je tudi v povezovanju otrok skozi različne skupinske aktivnosti in izboljšanje socialnih veščin otrok. 

Spletna stran društva

Predstavitev programa 

14. 12.

Rdeči križ Ljubljana vljudno vabi na razstavo »Ljubljana, mesto solidarnosti«, ki poteka v Zgodovinskem atriju Mestne hiše Ljubljana. Razstavo si lahko ogledate kadarkoli med 20. decembrom 2022 in 19. januarjem 2023. Vljudno vabljeni, da se pridružite na otvoritvi razstave, ki bo 20. decembra ob 18.30. uri. Naj vas razstavljene ilustracije mladih ustvarjalk in ustvarjalcev, izbrane zgodbe in pesmi literarnega natečaja ter izdelki osnovnošolcev navdihnejo za več lepih dejanj. Vabljeni tudi na spremljajoče dogodke razstave.

Vabilo na razstavo in spremljevalne dogodke

9. 11.

ZPMS nadaljuje s še enim projektom, ki na prav poseben način spodbuja sodelovanje otrok v širšem družbenem življenju.

To je projekt Otroško novinarsko središče, ki povezuje otroke in novinarje pri iskanju odgovorov in informacij o različnih družbenih temah. Skupaj z novinarji bodo mladi lahko raziskovali določeno problematiko/tematiko, ki jo bodo sami izbrali. 

Otroci se v projekt lahko vključijo prek spletnega obrazca, nato pa jih bodo povezali z mediji, s katerimi v projektu sodelujejo. S tem se začne proces, v katerem bodo otroci skupaj z novinarji raziskovali vsebine, ki jih zanimajo in vplivajo na njihova življenja. Končni izdelek bo novinarski prispevek.

Trenutno z ZPMS sodelujejo naslednji mediji: Kulturna redakcija RTV SLO,  RTV Slovenija: oddaja Infodrom, Radio Koper, Spletni časopis za otroke ČASORIS in Časnik Večer.

Novinarke in novinarji teh medijev so opravili usposabljanje s področja otrokovih pravic, smernic za poročanje o otrocih in o načinih sodelovanja z otroki pri pripravi prispevka.

Otroci bodo lahko sodelovali na več načinov: pri pripravi oddaje/prispevka, prisotnost v oddaji, priprava članka, snemanje videa; lahko pa tudi le posredujemo njihovo vprašanje mediju.

Več o projektu in povezavo do prijavnega obrazca najdete na https://www.zpms.si/projekti/

Vabilo

 

8. 11. 

Kinološko društvo Ljubljana letos praznuje 100 let delovanja. Ob tem jubileju so se odločili kinologijo predstaviti tudi širši javnosti in jim približati svet pasjih štirinožcev, ki niso le družinski člani. temveč tudi odlični športniki in sodelavci v najrazličnejših poklicih. 

Vabilo se nahaja na tej povezavi

 

28. 10. 

Delavnice za osnovnošolce »Varnost na spletu«

Mladi od 1. do 9. razreda slovenskih osnovnih šol bodo lahko brezplačno na portalu Yuno – Tvoja osnovna šola vsak dan med počitnicami na temo dneva našli nov video in interaktivne vsebine.

Obravnavane teme bodo:

 1. Internet: tvoj najboljši prijatelj ali tvoj največji sovražnik?
 2. Bonton in odgovornost na spletu.
 3. Družbena omrežja: z glavo v objavo!
 4. Spletno nasilje.
 5. Lažne informacije.

Predhodna prijava ni potrebna, osnovnošolci pa se delavnicam lahko pridružijo na povezavi YUNO – Tvoja osnovna šola online.

Učenci se bodo zabavali in mnogo naučili. 

Letak

 

19. 10. 

V Lipici 4. 11 .2022 pripravljajo dogodek ob ponovnem natisu knjige “Nebo v očesu lipicanca” avtorice Dese Muck. V sklopu dogodka organizirajo tudi literarno / likovni natečaj z bogatimi in atraktivnimi nagradami, za katere se po njihovem mnenju nedvomno velja potruditi. 

Več informacij o samem natečaju najdete na spletni povezavi.

Vabilo

 

18. 10. 

Društvo katoliških pedagogov in Slovenski etnografski muzej vabita na odprtje razstave nagrajenih izdelkov osnovnošolcev, kateri so sodelovali na  natečaju Košara – izdelek slovenskega pletarstva 2021/22. Dogodek bo v četrtek, 27. oktobra 2022, ob 17.00 v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Na dogodku bo spregovoril dr. Janez Bogataj. Po zaključku bo na voljo voden ogled po Slovenskem etnografskem muzeju.

 

Več o natečaju in nagrajencih: https://www.dkps.si/izobrazevanje/natecaj-izdelki#c823

 

6. 10. 2022

Podporna skupina za starše

Center za osebno rast (COR) vabi na izobraževanje, s katerim želi predstaviti najnovejša spoznanja na področju vzgoje. Predavatelji bodo izhajali iz spoznanj s področja psihologije, pedagogike, interpersonalne nevrobiologije in psihoterapevtske smeri Transakcijska analiza. Vse to bodo združili s spoznanji, tehnikami in vzgojnimi metodami, ki delujejo v praksi.

Izobraževanje so poimenovali podporna skupina, ker si želijo interakcije s starši. Starši boste imeli možnost zastavljati vprašanja s področja vzgoje, otrokovega razvoja, težav, ki jih ima otrok, … – tako na srečanjih kot tudi preko e-pošte. 

Število prostih mest je zaradi želje po interakciji in celostni podpori udeležencev omejeno.

Izvedena bodo tri srečanja, in sicer: 14. 10., 18. 11. in 9. 12. 2022 od 17.00 do 19.00 preko aplikacije Zoom.

Za vse, ki se katerega od izobraževanj ne bodo mogli udeležiti, bo na voljo posnetek srečanja.

Cena: 

60 evrov za vsa tri srečanja

Več o tem

6. 10. 2022

Vabilo župana za sodelovanje v akciji Prinesi male aparate

Veliko malih aparatov še vedno končna med mešanimi komunalnimi odpadki ali pa v napačnem zabojniku za ločeno zbiranje odpadkov, zato  lepo vabljeni, da med 1. in 21. oktobrom 2022 na Ambroževem trgu 7 v poseben zabojnik oddate še delujoče aparate.

Vabilo župana

28. 9. 2022

V folklorni skupini ŽKUD Tine Rožanc v oktobru vpisujejo nove člane otroške folklorne skupine. Folklorna skupina deluje že 73 let in ohranja dolgo tradicijo poustvarjanja slovenskega ljudskega izročila. Dejavnost je popolnoma BREZPLAČNA, z izjemo plačila letne članarine (20€/otrok). Folklora za otroke pomeni učenje novih veščin skozi ples in igro ter je odličen način za zabavno rekreacijo. Vaje potekajo enkrat tedensko.

Vpis bo potekal 3. oktobra, ob 17. uri, na Parmovi ulici 35, v prostorih ŽKUD Tine Rožanc. Za vstop v skupino so primerni vsi otroci med 4. in 14. letom starosti.

Več informacij: 

spletna stran: rozanc.si

e-poštni naslov: otroska@rozanc.si

socialna omrežja: https://www.facebook.com/FSTineRozanc

 

26. 9. 2022

KockeFest

V soboto, 1. 10. 2022, in nedeljo, 2. 10. 2022, bo v Osnovni šoli Koseze v Ljubljani potekal 24. KockeFest. 

KockeFest bo oba dneva nudil:

 • igralne kotičke, kjer se bodo otroci lahko igrali z DUPLO in navadnimi kockami ter barvali LEGO pobarvanke,
 • tekmovanja z LEGO Tehnic vozilom 9398 – 4 x 4 Crawler,
 • vožnjo LEGO Tehnic kreacij in GBC,
 • razstavo LEGO kreacij članov Kocke kluba različnih tematik (City, vesolje, Star Wars, Harry Potter, Friends, DUPLO),
 • lego bazar. 

Več o dogodku si lahko preberete tu

 

16. 9. 2022

V folklorni skupini ŽKUD Tine Rožanc v oktobru vpisujejo nove člane otroške folklorne skupine. Vpis bo potekal 3. oktobra, ob 17. uri, na Parmovi ulici 35, v prostorih ŽKUD Tine Rožanc.

 

15. 9. 2022

Šahovska zveza Slovenije vabi vse učence od šestega do desetega leta starosti na Šahovsko šolo Šahozaver. Šahovsko predznanje ni potrebno. Šola bo potekala vsak četrtek od 17:00 do 18:30 in se prične 29. septembra. Potekala bo deset mesecev. Cena znaša, za vseh deset mesecev, 90 evrov, ostalo je sofinancirano s strani Šahovske zveze Slovenije. Vsak udeleženec bo brezplačno prejel knjigo Šahovska začetnica.

Šahovska šola bo potekala v prostorih Šahovske zveze Slovenije na Bravničarjevi ulici 13.

Prijave zbiramo v spodnjem obrazcu.

Prijave

 

9. 9. 2022

Spoštovani starši.

Vabljeni na prvo predavanje za starše v šolskem letu 2022/2023, z naslovom Lahko branje, ki bo v ponedeljek, 3. oktobra 2022, od 17.00 do 18.30 ure, v prostorih IC Pika.
 Elektronske prijave bodo odprte v četrtek, 22. septembra 2022. Več informacij in prijavnica je v povezavi: https://icpika.si/za-starse-seminarji-predavanja-delavnice/predavanje-za-starse-lahko-branje/

 

6. 9. 2022

RAČUNANJE Z ULOMKI !

Pozdravljeni ! Na spletni strani otroci.org  je dodana nova rubrika Računanje z ulomki .

Brezplačno vam je na voljo več kot 190 novih učnih listov .
Seštevanje ulomkov, odštevanje ulomkov, množenje ulomkov, deljenje ulomkov,
. 1. mešane operacije z ulomki, poenostavite ulomke, mešana števila in nepravilni ulomki,
primerjava ulomkov, ulomki in decimalke, seštevanje ulomkov več operacij …  NOVI učni listi – računanje z ulomki  !

—————————————————————————————————— 

 

5. 9. 2022

Vabilo na 15. OTROŠKI BAZAR

Povezava

 

30. 8. 2022

 

V društvu KUD Pojoča skleda bo izveden projekt, sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana: 

V ciklu delavnic bodo otroci in mladostniki (od 6 do 15 let, dve skupini) ustvarili lastno besedilo, melodijo in spremljavo. Pesem bodo nato izvedli na nastopu, jo posneli in jo izdali v pesmarici. 

Vse delavnice so brezplačne, potekale bodo enkrat tedensko po 1 uro, od 8. septembra do začetka novembra, in sicer  v prostorih Knjižnice Jožeta Mazovca. 

Delavnice bo vodila Sara Smrekar, glasbena pedagoginja, somentorja pa bosta Uroš Jezdić in Eva Jurgec. 

 

Prijavi se lahko vsakdo, ki ima stalno prebivališče v Ljubljani, obvezna je le spletna prijava na strani projekta: 

https://sarasmrekar7.wixsite.com/zvenobjem/prijava

V primeru želje po več informacijah kontaktirajte go. Saro Smrekar:

tel: 041 984 134

https://sarasmrekar7.wixsite.com/zvenobjem

 

Plakat

(Skupno 670 obiskov, današnjih obiskov 1)