RAZKOŠNI BAROK

V torek, 26. aprila 2022, so osmošolci v okviru kulturnega dne spoznavali naše najpomembnejše baročne slike in kiparsko mojstrovino – Robbov vodnjak. Obiskali so Narodno galerijo, kjer so si pod vodstvom vodičev ogledali izbrane baročne mojstrovine. Po ogledu stalne muzejske razstave so s pomočjo didaktičnih pripomočkov prepoznavali značilnosti baročno razgibanih umetnin.

Posebno pozornost so namenili Robbovemu vodnjaku in se pogovorili o njegovi uporabni, okrasni in simbolni vlogi. Robbov vodnjak ali Vodnjak treh kranjskih rek (Ljubljanice, Save in Krke) je leta 1751 izdelal italijanski baročni umetnik Francesco Robba. Od avgusta 2005 do septembra 2008 je bil razstavljen, konzerviran in restavriran ter prenesen z Mestnega trga v Narodno galerijo. Na Mestnem trgu stoji kopija, ki je bila postavljena jeseni 2006.

Sledila je ustvarjalna delavnica s tonskim risanjem detajlov oziroma celote vodnjaka z uporabo oglja.

Del dneva so učenci preživeli v šoli. V likovni delavnici so se najprej seznanili z značilnostmi baročnih ornamentov, nato pa so se preizkusili v oblikovanju ornamenta po lastnih željah. Na kartonast okvir za sliko so po svoji zamisli najprej narisali ornament, nato so ga reliefno okrasili s pomočjo vroče pištole. Celoten okvir so potem prebarvali z enim odtenkom tempera barve in ko se je osnova posušila, je sledilo še patiniranje oz. zlatenje s kovinskim voskom, ki je okvirju dal razkošen reliefni izgled.

Utrinki iz Narodne galerije:

Utrinki z likovne delavnice v šoli: 

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)