PRULSKA ZGODBA – VČERAJ, DANES, JUTRI

Zametki za Prulsko zgodbo segajo v šol. l. 2017/18, ko se je na Svetu galerije Osnovne šole Prule porodila ideja o knjigi, ki bi bila protokolarno darilo šole. Avtorji besedil in ilustracij bi bili učenci OŠ Prule. Tričlanska komisija učiteljice likovne umetnosti, slovenščine in knjižničarja (Suzana Zgonec, Andreja Popović, Gregor Škrlj) je pripravila razpis za literarni natečaj Prulska zgodba – Včeraj, danes, jutri, ki je trajal od novembra 2019 do februarja 2020. Učenci so tudi ob nagovoru in motivaciji učiteljic in učiteljev pisali doživljajski ali domišljijski spis, kratko zgodbo, pravljico, anekdoto ali pesem in izrazili svojo »prulsko zgodbo«.

Zaradi epidemije se je izbor zamaknil do aprila 2021. Na razpis je prispelo 80 del, komisija v zasedbi Andreja Popović, Suzana Zgonec in Andreja Mišič je izbrala 9 del. V maju in juniju 2021 je 13 likovno nadarjenih učencev od 4. do 9. razreda po vabilu učiteljic mentoric sodelovalo na likovni delavnici ilustracij pod mentorstvom ilustratorke, oblikovalke in zunanje sodelavke v Svetu galerije OŠ Prule Hane Stupice. Somentorici sta bili tudi učiteljica likovne umetnosti Suzana Zgonec in druga strokovna delavka v 1. razredu Sabina Bauer, obe članici Sveta galerije OŠ Prule.

V septembru 2021 je nastala še uvodna beseda gospe ravnateljice Maje Mehle, knjigo je lektorirala Andreja Popović in oktobra 2021 je knjiga Prulska zgodba, s podnaslovom Včeraj, danes, jutri v 700 izvodih izšla pri založbi Salve, d. o. o.

Na proslavi ob obeležju 110-letnice Osnovne šole Prule je ravnateljica razglasila sodelujoče pri Prulski zgodbi in jim podarila knjigo s posvetilom. V nagovoru je poudarila pomen sodelovanja otrok pri nastajanju tako besedila kot ilustracij, s tem razvijajo odnos do umetnosti in kulture ter izkazujejo pripadnost prostoru, inštituciji in ljudem.

Izbrana dela so:

Prulska zgodba, napisal Ažbe Plavčak, ilustriral Danilo Guslov

Ob Ljubljanici, napisal Gašper Rozman, ilustrirala Benjamina Vučko

Prulska ptica, napisala Neža Kernc, ilustrirala Luna Ambrož Kolenbrand

Če bi črke oživele, napisala Lejla Naomi Butala, ilustrirale Lucija Vita Nose, Alina Jarh in Tia Korelc

Nočna zgodba, napisala Lucija Vita Nose, ilustrirala Ekaterina Ivanova

Posrkal me je računalnik, napisala Neža Jambrošić, ilustriral Tine Trost

Škrat Samo, napisala Liza Masel Štembal, ilustrirala Urša Sever

Prulska pesem, napisala Hana Pirc, ilustrirala Tea Živković

Če bi …, napisala Kim Klopčič, ilustrirali Ema Kumer in Tamara Novaković

Naslovnico ilustrirala Sofia Žižmund

 

(Skupno 308 obiskov, današnjih obiskov 1)