OGLED GLEDALIŠKE PREDSTAVE TAJNO DRUŠTVO PGC

V četrtek, 12. 12. 2019, so si četrto- in petošolci ogledali gledališko predstavo Tajno društvo PGC. Po uvodni uri, kjer so spoznali, da je knjiga Tajno društvo PGC otroška klasika, ki je nastala leta 1958 izpod peresa slovenskega pisatelja Antona Ingoliča, so se podali na kratek sprehod po praznično okrašeni Ljubljani proti Šentjakobskem gledališču. S priljubljenim in znamenitim tajnim društvom Pingoclavulusom, krajše PGC-jem, so odraščale različne generacije otrok, prvič pa je Tajno društvo PGC v sodobni interpretaciji zaživelo tudi na Šentjakobskem odru z ansamblom Lutkovnega gledališča Ljubljana.

 

Ingoličevi otroci so v knjigi z oglasnih desk kradli risalne žebljičke in jih tako zbirali. Otroci v gledališki predstavi pa stopijo korak dlje, ko se družbeno angažirajo in z žebljički po stenah pritrjujejo svoje pesmi in parole, kar izzove tudi »politično« reakcijo in sankcije.

Zgodba glavnega junaka, Miha,  ni zgolj kratkočasna in dinamična zgodba o detektivskem zbiranju risalnih žebljičkov, ampak predvsem zgodba o srčnosti, pogumu in prijateljstvu.

Ustvarjalci so mladim gledalcem ponudili tudi možnost uporabe lastne domišljije pri spremljanju predstave, ko uprizarjajo igro na scensko praznem odru.

Po zaključku gledališke predstave so učenci igralce nagradili z bučnim aplavzom in se odpravili proti šoli, kjer so izdelali optično igračo – knjižico, ki  oživi.

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)