OD GOSLARJA DO UMETNIKA

22. 3. 2019 so se mladi raziskovalci OŠ Prule s svojo mentorico, go. Olgo Debeljak Babnik, udeležili 32. srečanja mladih raziskovalcev “Zaupajmo v lastno ustvarjalnost 2019” na OŠ Riharda Jakopiča v Ljubljani.  Na srečanju so predstavili svojo raziskovalno nalogo Od goslarja do umetnika.  

Za temo so se odločili bolj ali manj iz radovednosti, k izbiri pa je pripomoglo tudi to, da obrt in umetnost že vrsto let domujeta na Prulah. Eden od mladih raziskovalcev izvablja iz violončela prečudovite zvoke, izdelovanje glasbil – godal – pa se v njihovi družini prenaša iz roda v rod.

Učenci so med raziskovanjem prišli do zaključka, da je goslarstvo zelo zahtevna obrt, v nekaterih primerih celo umetnost. In kaj je tisto, kar goslarja naredi umetnika? Delo, ki ga opravlja z ljubeznijo in strastjo.

Učenci so svoje delo opravili zelo suvereno. Čestitke mladim raziskovalcem!

Učence je prišla poslušat tudi ravnateljica, ga. Maja Mehle, in jim čestitala za odlično opravljeno delo.

»Kako narediti violino, je zapisano, nikjer pa ni zapisano, kako narediti dober ton. Zapisa o tem ne moremo prebrati niti kupiti, ta znanja so ostala v Italiji. Po svetu različni goslarji že 200 let iščemo ta recept, ki bi nam pomagal ustvariti odlične violine, primerljive s starimi italijanskimi.«    

                                                                                                                    Vilim Demšar

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)