KITAJSKA KUHINJA V TEORIJI IN PRAKSI

Mesec april je v sklopu projekta »KUHINJE SVETA« minil v znamenju kitajske kuhe. Na jedilniku se je znašlo veliko jedi, s pomočjo katerih so učenci razvajali svoje brbončice z orientalskimi okusi.

V prvem tednu so poskusili piščanca z indijskimi oreščki, kitajske rezance in zeleno solato s sojinimi kalčki. Drugi teden so jim kuharji postregli chow mein – piščanca z gamberi, riž in kitajsko zelje. V tretjem tednu je bilo kitajsko kosilo na jedilniku kar dvakrat: enkrat piščanec z oreščki in sezamom, kitajski rezanci in zelena solata s sojinimi kalčki, drugič pa mongolsko meso, riž in kumare v solati. Zadnji teden je iz šolske kuhinje zadišalo po piščancu z ananasom, rižu in kitajskem zelju. Vse jedi so bile odlične.

 

Za učence, ki so želeli izvedeti več o kitajski hrani, so učenke Luxi Lin, Xiaoting Zou in Xi Lin pripravile predstavitev kitajske kuhinje. Prisotni so izvedeli vse o:

  • načinih priprave hrane,
  • tradicionalnem kitajskem zajtrku,
  • tipičnem kitajskem jedilniku in
  • kitajskih praznikih ter tipičnih prazničnih jedeh.

Starši vseh treh učenk so pripravili tudi tri najbolj tipične kitajske jedi, ki jih je bilo mogoče degustirati, za kar smo jim izjemno hvaležni.

 

 

 

Pravo izkustveno doživetje je bilo kitajsko kosilo, ki so ga imeli učenci možnost jesti s pravimi kitajskimi palčkami.

Ta dan so jedilnico preplavili veselje, navdušenost, potrpežljivost, trud, vztrajnost. Tu in tam pa se je vseeno našel tudi kdo, ki je bil preveč lačen in je zato raje posegel po navadnem priboru. Nič zato, na koncu so bili vsi krožniki prazni.

(Skupno 226 obiskov, današnjih obiskov 1)