KARIN KOMLJANEC S PREŠERNOM V 5. c

Priljubljena igralka Mestnega gledališča ljubljanskega, ga. Karin Komljanec, je učence in učiteljico v sredo, 9. 2. 2022, razveselila s svojim obiskom v 5. c in   predstavila Franceta Prešerna v pogovoru z učenci z recitacijo in deklamacijo.

Dramska igralka, ki jo mnogi poznajo tudi iz nekaterih slovenskih filmov in TV-nadaljevank, je polno zasedena s predstavami v gledališču, tokrat pa je svoje bogato znanje prijazno posredovala tudi učencem naše šole.

V uvodnem delu je z učenci 5. c-razreda ponovila temeljne vsebine o našem velikem slovenskem pesniku ter  doživeto deklamirala pesem Povodni mož. »Od nékdej lepé so Ljubljanke slovele …« je začela deklamacijo gledališka igralka Karin Komljanec, še prej pa za lažje spremljanje učencem v pogovoru razložila neznane besedne zveze in posebnosti Prešernovega pesniškega jezika.

Po predstavitvi Prešernovega Povodnega moža so se učenci seznanili še s sodobno »Urško«  slovenskega pesnika, pisatelja, dramatika, igralca in prevajalca Andreja Rozmana Roze.

 

V čast slovenskemu kulturnemu prazniku so učenci ob Prešernovih pesmih prisluhnili še drugim pesmim Andreja Rozmana Roze, kot so Mleko, Nekaj ti moram povedati, Našemu jeziku najljubše tuje besede, Popotovanje od para do para …

 

Kulturno druženje so zaključili s prebiranjem knjig. Učenci so ugotovili, da je poslušanje pesmi nekaj lepega, zato  se bodo naučili pesmi slovenskih avtorjev in jih predstavili svojim sošolcem. Na poslušalce doživeta deklamacija naredi prepričljiv vtis, če deklamator govor podkrepi s kretnjami in ustrezno telesno držo, tempom, poudarki ter ustrezno intonacijo glasu, prilagojeno vsebini.

“Za vsakogar mora obstajat nekdo,
kateremu tako zaupa,
da se mu lahko zaupa,
ko mu je težko.”

 

Iz pesmi Andreja Rozmana Roze Nekaj ti moram povedat

(Skupno 311 obiskov, današnjih obiskov 1)