FESTIVAL RUSIJADA

V petek, 22. 3. 2019, je Loški oder v Škofji Loki ponovno gostil Rusijado. Prireditev, ki združuje osnovnošolce in srednješolce, ki jih zanimata ruski jezik in kultura, že deveto leto organizira Gimnazija Škofja Loka ob podpori župana Škofje Loke in ob častnem pokroviteljstvu predsednika republike.

Rusijade se je že tradicionalno udeležila tudi Osnovna šola Prule. Vse tri skupine izbirnega predmeta ruščina so se predstavile s skupno dramsko točko ВЕРНО ИЛИ НЕВЕРНО (Drži ali ne drži).

Po pripravah na matični šoli so se z avtobusom pripravljali na odhod proti Gorenjski.

Na Loškem odru se je z rusko besedo ali glasbo predstavilo osem gimnazij, sedem osnovnih šol in Zavod Vesela dRuščina. Kot poseben gost je nastopila skupina Impro gledališča Gimnazije Škofja Loka O.sti j.arej, ki je za izhodišče vzela rusko slikarstvo. 

S projekcijo je Rusijada obeležila tudi 150 let periodnega sistema elementov D. I. Mendelejeva.

Lepo vreme in čudovito srednjeveško mesto sta pripomogla k odličnemu vzdušju.

Čakanje na vajo je potekalo v sproščenem vzdušju.

Loški oder se je »spremenil« v TV-studio, v katerem sta voditelja Tim in Vojko ugotavljala, ali držijo nekateri stereotipi. Na terenu je Ula preverjala, ali drži, da so dekleta v šoli uspešnejša, bolj »pridna« kot fantje.

»Posnetek« je pokazal, da trditev drži, bi pa veljalo razmisliti, v čem so pa fantje boljši.

Druga trditev je bila, da fantje več časa preživijo na elektronskih napravah. To trditev je na terenu preverjal David. Ugotovil je, da ne drži, saj dekleta tudi rada namenjajo svoj prosti čas telefonom, le da drugim vsebinam.

Voditelja sta se na koncu spraševala, kako naprej; nas razlike oddaljujejo ali združujejo. Zala in Svit sta pokazala, da združujejo.

Priklonu je sledil aplavz.

V odmoru je bil čas še za krajši intervju. Novinarko je zanimalo, zakaj se v osnovni šoli učiti ruščino.

 

 

 

 

(Skupno 254 obiskov, današnjih obiskov 1)