KULTURNI DAN ZA UČENCE 5., 7., 8. IN 9. RAZREDA

Za učence 5. razreda je kulturni dan potekal v prvem delu na šoli, v drugem v Slovenski filharmoniji.

Učenci 5. a so se seznanili z bontonom na prireditvah, v glasbeni delavnici so si ogledali nekaj videoposnetkov duhovnih pesmi, ki so jih kasneje slišali na matineji. Pri dveh skladbah so izvajali ritem na lastna in Orffova glasbila.

Učenci 5. b so se udeležili socialne delavnice na temo Komunikacija in poslušanje ter Skrb za sebe in za druge, motivacija za učenje, samozavedanje.

Glasbena mladina Slovenije je organizirala koncert Duhovne pesmi sveta. Zbor Slovenske filharmonije      z gosti je poslušalcem predstavil duhovne pesmi različnih verskih izročil (krščanstvo, islam, gibanje Hare Krišna). Program so sestavljala tradicionalna (Down to the river to pray, Oh, happy day) in avtorska dela  (S. Rahmaninov, G. F. Händel idr.). Mladi poslušalci so z moderatorjem Francijem Krevhom, članom Orkestra Slovenske filharmonije, spoznali različna verstva in pomen verske strpnosti. Spoznavali so tudi osnovne značilnosti zborovske glasbe in se navajali na aktivno poslušanje glasbe.

Učenci 7., 8. in 9. razreda

Potopisno predavanje o Japonski je učencem prek fotografij in videoposnetkov predstavil Tomaž Hožič. Povedal je, kje se Japonska nahaja, in podal nekaj osnovnih informacij o njeni zgodovini in kulturi. Učenci so veliko izvedeli o tradicionalni Japonski (hrana, običaji, predniki, arhitektura, opis narave) in življenju na Japonskem danes (hitri vlaki, infrastruktura, zabava, stiki z domačini, dogodki).

Po predavanju so se učenci v dveh skupinah udeležili glasbene delavnice, kjer so podrobneje spoznali tolkala. Franci Krevh, tolkalec v Orkestru Slovenske filharmonije, je učencem omogočil igranje na različna tolkala, kot so bobni, djembe, congas, ropotulje in lesena tolkala. S pomočjo tolkalnega kroga so učenci skozi enostavne ritme prišli do muziciranja in improvizacije.

V tretjem delu kulturnega dneva so si učenci ogledali znamenite osebnosti Ljubljane na poti do Slovenske filharmonije. Po opisu poti so začeli iskati različne spomenike in reliefe. Pri Trnovski cerkvi so našli spominski relief, na katerem sta upodobljena Fran Saleški Finžgar in njegov prijatelj Jože Plečnik. V parku ob Trnovski cerkvi so odkrili spomenik slovenskih impresionistov, ob Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) spomenik pesnika Simona Gregorčiča, na Bregu doprsni kip tiskarja Jožefa Blaznika, ob Ljubljanici pa kip župana Ivana Hribarja.

 

(Skupno 209 obiskov, današnjih obiskov 1)