KULTURNI DAN RAZKOŠNI BAROK ZA OSMOŠOLCE

V četrtek, 28. marca 2024, so osmošolci v okviru kulturnega dne spoznavali baročno umetnost na Slovenskem.

Osrednji del dneva je bil namenjen obisku Narodne galerije, kjer sta jih čakala voden raziskovalni ogled in delavnica z naslovom Razkošni barok. Učenci so najprej sestavili sestavljanko, ki je prikazovala sv. Jurija, nato so ga poiskali v slavnostni dvorani Narodnega muzeja, ki je namenjena prav baroku. Slika sv. Jurija v boju z zmajem je bila del oltarja kapele sv. Jurija ob ortneškem gradu. Baročna umetnost je najbolj vidna ravno v cerkvenem stavbarstvu v času protireformacije. Med ogledom so se zaustavili ob iluzionistični poslikavi Poveličanje sv. Frančiška Saleškega, ki je nastala za strop njemu posvečene kapele v škofijskem dvorcu v Goričanah. Tu so učenci prepoznali značilno baročno kompozicijo, ki ustvarja vtis dvigovanja v nebeške višave. Nadaljevali so s spoznavanjem baročne posvetne umetnosti, ki je bila značilna za gradove in palače. Oglede so obogatili s sliko Cesarice Marije Terezije, ki prikazuje cesarico v bogati slavnostni obleki, ter sliko “Kvartopircev”, ki prikazuje prizor, kako jim strežejo vino in igrajo trapolo. Na koncu so si ogledali še sliko z mitološkim motivom Priklenjeni Prometej, ki je bogovom ukradel ogenj in ga podaril ljudem. Motiv na sliki kaže Prometeja, ki mu orel kljuje jetra.

Sledila je ustvarjalna delavnica s tonskim risanjem detajlov oziroma celote Robbovega vodnjaka z uporabo oglja. Razstava Robbov vodnjak je povezana s postavitvijo originala vodnjaka v srednji trakt Narodne galerije. Vodnjak treh kranjskih rek (Save, Ljubljanice in Krke) je eden najpomembnejših baročnih spomenikov v Ljubljani. Leta 1743 so ga mestne oblasti naročile pri Francescu Robbi, ki je bil tedaj vodilni kipar in kamnosek v mestu in danes velja za najpomembnejšega baročnega kiparja na Slovenskem.

Med potjo so učenci vstopili v Frančiškansko cerkev, kjer so občudovali iluzionistično poslikavo na stropu ter si ogledali glavni oltar, delo Francesca Robbe. Postanek so naredili tudi pred Mestno hišo, ki je nastala v sklopu baročne obnove v Ljubljani, kjer so si ogledali repliko Robbovega vodnjaka na trgu pred njo in znamenito baročno arkadno dvorišče v notranjosti.

Kulturni dan so zaključili v šoli s sodelovalnim izzivom “Zavaruj jajce”, ki so ga obogatili z baročnim ornamentom.

Utrinki z obiska Narodne galerije (na fotografijah so učenci 8. b-razreda):

 

(Skupno 145 obiskov, današnjih obiskov 1)