RAZISKOVALCI V 3. RAZREDU

Tik preden so tretješolci spet zasedli računalnike in se pogumno spopadli s šolo na daljavo, so se preizkusili še v vlogi raziskovalcev. 

Navdušeno so se lotili treh naravoslovnih poskusov, ki so jih letos za šolsko tekmovanje Kresnička pripravili v društvu DMFA.  

  1. poskus: PORJAVELA JABOLKA

Opazovali so, kaj se zgodi s prerezanimi jabolki, če jih nekaj časa pustimo na zraku. Med seboj so primerjali kar 5 različnih sort jabolk. Nekateri so že znali povedati, da temu procesu rečemo oksidacija. To pomeni, da jabolka porjavijo, ker kislina v njih pride v stik s kisikom. 

Med vsemi vzorci so določili zmagovalca – najbolj porjavelo jabolko! 

V nadaljevanju so zmagovalca »okopali« v različnih raztopinah (solni, sladkorni, citronski) in ugotavljali, katera je jabolko najbolj pobelila. 

Rezultate poskusa so povezali z izkušnjami, ki jih imajo pri sušenju sadja in izvedeli nekaj skrivnosti o primernih in manj primernih načinih konzerviranja. 

 

 

  1. poskus: NABODALO IZ VREČKE IN BALONA

Kaj se zgodi, če vrečko, polno vode, prebodemo z dobro ošiljeno barvico? Je to sploh mogoče? Naj se zabava začne! 

 

 

Poskus je uspel prav vsem skupinam. Kljub temu da so bile vrečke prebodene z vseh strani, voda iz njih ni uhajala. Tretješolcem se je v glavah kar bliskalo od vprašanj. Kako je to mogoče? 

 

Navdušenje je z naslednjim izzivom še naraslo. Kako skozi napihnjen balon potisniti palčko za ražnjiče, ne da bi balon pri tem počil? To je nemogoče, boste rekli. 

Tudi mladi raziskovalci so sprva mislili tako. V resnici so jim ob prvih poskusih baloni pokali kot za šalo. 

Potem pa so ugotovili, da je potrebno za uspešno izveden poskus navodila zelo natančno prebrati. 

V naslednjih poskusih so bili uspešni, saj so palčko zavrteli (ne potiskali) v manj napihnjen balon in to počasi.  

Ali vrečka vodo drži tudi, če jo prebodemo s šivanko? 

Mladi raziskovalci so po adrenalinskih poskusih razgrete glave ohladili s pisanjem odgovorov na bolj ali manj zavita vprašanja.  

 

  1. poskus: PRODNIKI 

Zadnji poskus so izvajali spet skupaj z učiteljico na soncu, ob šolskem igrišču. Kot martinčki so polegli po travi in opazovali poskus s prodniki.  

Izvedeli so, kakšno moč imajo reke. Kamenje brusijo, da z leti postane lepo zaobljeno in kamni take oblike se imenujejo prodnikiReke jih odnašajo s seboj po strugi navzdol in na ovinkih odlagajo na kupe, imenovane prodišča.   

»Martinčki« so nato kamenje še razvrščali po različnih lastnostih in se šli igro »kateri kamen imam v mislih«. 

Raziskovanje je zabavno, a tudi naporno, zato sta sledila igra in počitek … se ve, da na sončku. 

Nekateri raziskovalci so se odločili, da se bodo, obogateni z znanjem, ki so ga pridobili na naravoslovnem dnevu, preizkusili tudi na tekmovanju Kresnička. Srečno! 

(Skupno 87 obiskov, današnjih obiskov 1)