PREDAVANJE ZA STARŠE

V zadnjem času je veliko govora o tem, kako so učenci in celo njihovi starši preobremenjeni s šolo. Poudarjeni so prenatrpani učni načrti. Mnogi starši so zaposleni s pisanjem domačih nalog svojih otrok, obremenjuje pa jih tudi misel, da je šola postala (pre)zahtevna, ocene pa so povsem nepotreben povzročitelj stresa.

Na aktualno dogajanje se je Svet staršev OŠ Prule odzval s sodelovanjem s šolo in iskanjem konstruktivnih rešitev. Na pobudo predsednika Sveta staršev OŠ Prule, g. Aleša Vidmarja, je dolgoletna učiteljica, ga. Andreja Kovač, izvedla predavanje za starše o učenju učenja.

V približno dveh urah je delila številne modrosti. Povedala je, da so si učenci med seboj različni in ne zmorejo vsi vsega. Nujno je pridobiti delovne navade in priti do spoznanja, da se je za dosego cilja potrebno in vredno potruditi. Šola ni vedno zabavna, tako kot tudi kasneje v življenju učencem ne bo vedno samo lahko in prijetno. Učenci morajo pridobiti realno predstavo o tem, koliko so se zmožni naučiti sami brez staršev in skladno s tem realno izbrati svojo nadaljnjo pot, na kateri bodo zadovoljni. Ga. Kovač je staršem položila na srce, naj se distancirajo od ocen svojih otrok in jim tako omogočijo, da odgovornost zanje prevzamejo sami.

V izogib dolgemu sedenju pred zvezki je učiteljica podala nekaj receptov, kako lahko učenci učinkovito usvajajo novo učno snov. Večkrat je poudarila negativen vpliv elektronskih naprav, zaradi katerega je otroke čedalje težje motivirati za učenje.

Čeprav so udeleženci predavanja vse do konca čakali skrivni recept, formulo, kako se s čim manj truda naučiti kar največ, je ga. Kovač svoje predavanje zaključila s »čudežno paličico«, ki jo je prejel vsak udeleženec predavanja, z namenom, naj mu pomaga najti in odkriti lasten način, kako se čim bolje učiti in se tudi naučiti.

Formula za to, žal, ne obstaja.

Udeležence predavanja sta pozdravila ravnateljica OŠ Prule, ga. Maja Mehle, in predsednik Sveta staršev OŠ Prule, g. Aleš Vidmar.

Predavanja se je udeležilo veliko staršev.  

G. Vidmar je predstavil glavne ugotovitve ankete o obremenjenosti učencev in staršev s šolo ter predavanje postavil v kontekst slednje. 

Predavanje ge. Kovač je bilo odlično.

 

(Skupno 402 obiskov, današnjih obiskov 1)