PIJEV ODŠTEVALNIK

 

Da bo čakanje na dan števila π malenkost lažje, smo za vse ljubitelje matematike pripravili π-jev odštevalnik. 

Pod vsakim datumom se skriva matematično presenečenje. Nekateri izzivi so nagradni. Mišljeno je, da pri reševanju izzivov sodelujete vsi družinski člani.

In še legenda: rdeče obarvana vrata so primerna tudi z mlajše učence. Modro obarvana vrata so primernejša za starejše učence (6. do 9. razred). Preostala pa so primerna za reševanje v šoli.

 

REŠITVE UGANK

1. marec

DAN ŠTEVILA PI (številka je zaporedna številka črke v slovenski abecedi).

Uganko so pravilno rešile: Katja Lavrič, Zarja Ftičar, Hanna Hrnjičić, Ksenia Sutornima. Vse prejmejo simbolično nagrado.

5. marec

204 (potrebno je prešteti kvadrate velikosti 1 x 1 (tej je 8 x 8 = 64), kvadrate velikosti 2 x 2 (tej je 7 x 7 = 49), kvadrate velikosti 3 x 3 (teh je 36), kvadrate velikosti 4 x 4 (teh je 25), kvadrate velikosti 5 x 5 (teh je 16), kvadrate velikosti 6 x 6 (9), kvadrate velikosti 7 x 7 (4), kvadrat velikosti 8 x 8 (1)). Skupno je vseh kvadratov 64 + 49 + 36 + 25 + 16 + 9 + 4 + 1 = 204.

Nalogo je pravilno rešila Tijana Markovič.

8. marec

9. marec

Vogal razglednice postavi na krožnico in na njej označi točki A in B, kjer stranici razglednice sekata krožnico. Nariši daljico AB. Vogal razglednice postavi na novo mesto na krožnici. S C in D označi presečišči stranic razglednice s krožnico. Nariši daljico CD. Presečišče daljic AB in CD je središče krožnice.

12. marec

Takšno pijevo mesto so zgradili na Evropski šoli Ljubljana.

13. marec

Pijeve slikarske mojstrovine Evropske šole v Ljubljani.

 

14. marec

Vam je bilo iskanje skritega zaklada všeč? Naloge so pomagale pripraviti učence Elin Dolinar, Zarja Ftičar, Katja Lavrič, Jagoda Rupnik, Kseniia Sutormina, vse iz 7. c.

Skriti zaklad sta prva našla Jon Plut, 9. c, in Nikita Simonov, 7. b. Oba sta se z njim posladkala. Čestitke obema!

 

Za zaključek:

Na pijev mail smo prejeli naslednjo sporočilo:

Pozdravljeni,

zahvaljujem se vsem organizatorjem pijevega odštevalnika na OŠ Prule. Skoraj vsak dan nam je lepšal začetke ur matematike. Učiteljica in učenci smo neznansko uživali. Vse, česar nismo uspeli narediti, bomo naredili v ponedeljek. 

Hvala vam za vse!

Učenci in učenke P5S oddelka z učiteljico matematike Klavdijo Turk Suka

(Evropska šola Ljubljana)

 

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri matematičnem poigravanju. Upamo, da vam je bilo všeč. Ponovimo kaj podobnega v prihodnjem šolskem letu.

(Skupno 266 obiskov, današnjih obiskov 1)