PETOŠOLCI USTVARILI RELIEF IZ GLINE

Petošolci so v ponedeljek, 1. 3. 2021, na kulturnem dnevu na temo lončarstva razmišljali o nizkem, visokem in globokem reliefu. Njihova naloga je bilo namreč  oblikovanje gline. 

Za delo so potrebovali predpasnik, glino, leseno podlago, valjar, zobotrebce, lesene paličice za oblikovanje, slamice, svinčnike, flomastre, čipke, vodo in veliko ustvarjalnih navdihov. 

 

Najprej so glino dobro pregnetli. Če je bila pretrda, so ji po kapljicah dodajali vodo. Iz gline so izdelali kvadrate različnih velikosti, ki so  bili podlaga za reliefe, oblikovali so izvirne skulpture  kipce ali pa uživali v izdelovanju izvirnih posodic. Pri tem so morali biti zelo pazljivi, da so vodo dobro pritrdili dodano glino na obstoječo podlago.  

Reliefe iz gline so pustili, da se bodo dobro posušili, nato jih bodo spekli v peči za žganje gline. Lahko jih bodo še prebarvali, prelakirali ali pustili v čudoviti naravni barvi. Posušene reliefe bodo lahko obesili na zid, če so oblikovali tudi luknje za vrvico, ali pa jih bodo postavilina mizo. Sledi aranžiranje izdelkov in ročno narejene umetnine za darilo mamam in očetom bodo pripravljene. Pozdravljena, pomlad!

 

(Skupno 639 obiskov, današnjih obiskov 1)