OBISK BOTANIČNEGA VRTA V LJUBLJANI

V torek, 31. 5. 2022, so imeli šestošolci naravoslovni dan.  Prvi dve šolski uri sta se izvedli kot delavnica v šoli, ostale ure pa v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani v bližini naše šole.  

Na delavnici v šoli so učenci spoznali spolno razmnoževanje rastlin s cvetovi. Ob šopku cvetlic so opazovali barvo cvetov, njihovo obliko, velikost in zgradbo. Nekateri učenci so znali cvetlice tudi poimenovati.  

Pri razmnoževanju rastlin so pomembni opraševalci. Ob ogledu videoposnetkov so učenci spoznali divje čebele in čmrlje, ki so kot opraševalci bolj redko omenjeni. 

Sledilo je barvanje in izrezovanje cveta iz papirja. Nastali so lepi in barviti cvetovi.

Učenci 6. c

Naravoslovni dan v 6. a 

Po malici so učenci z učitelji spremljevalci odšli peš do botaničnega vrta, kjer je bil voden ogled po različnih enotah botaničnega vrta.  

Učenci 6. b so se z vodičko sprehodili med gredicami vrta in si podrobno ogledali okrasne rastline.  

Učenci so si ogledali kip ustanovitelja ljubljanskega botaničnega vrta Franca Hladnika in Marmontovo prvo lipo, katere podmladek še vedno raste. Drevo je dobilo ime po maršalu Marmontu

Učenci 6. a razreda pri reševanju nalog na delovnem listu

Učenci 6. a in 6. b pri uri sistematike rastlin 

Učenci so se s pomočjo preprostega določevalnega ključa naučili določiti ime rastline, opredeliti njene značilnosti in jo uvrstiti v kraljestvo rastlin.   

Tropski rastlinjak je bil za učence najbolj zanimiv del ogleda. Že ob vstopu vanj so zaznali drugačno klimo, opazili orjaške rastline, ki so že dobro prerasle rastlinjak in prepoznali užitne rastline  –bananovec, mango in ananas. Z zanimanjem so opazovali posebno rastlino, sramežljivo mimozo, ki se ob dotiku odzove tako, da potegne lističe skupaj, kot da bi jo bilo sram. 

Učenke 6. b se dotikajo sramežljive mimoze

 

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)