33. MESTNI OTROŠKI PARLAMENT

V petek, 17. 3. 2023, je potekal 33. Mestni otroški parlament. Krovna tema Otroškega parlamenta za to in  naslednje leto je DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADOSTNIKOV. Našo šolo je zastopala mlada parlamentarka Ana Tači, učenka 7. a-razreda, ki je prvič vstopila v dvorano mestnega sveta Mestne občine Ljubljana. Po svetovni pandemiji se vse več otrok in mladostnikov srečuje s stiskami, zato so o tem želeli spregovoriti na glas.

Srečanje se je pričelo s pozdravnimi nagovori povabljenih gostov, namestnika Varuha ČP RS, dr. Jožeta Ruparčiča, vodje oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje, ge. Marije Fabčič in vodje programa OP za osrednjeslovensko regijo, Tanje Povšič,

Mladi parlamentarci so skozi razprave predstavili svoja razmišljanja, poglede in ideje o tem, kaj je za njih duševno zdravje, kako prepoznati težave in kako se jim izogniti, kako na njih vplivajo mediji, družina, šola in kje najdejo moč, ko se jim zalomi. Letošnja tema odraža njihovo zaznavanje in doživljanje in prav je, da se o tem čim več pogovarjamo. Otroški parlamenti so kot ustvarjeni za to.

Vmes sta jih je za kratek čas obiskala župan, g. Zoran Janković, in podžupan Mestne občine Ljubljana, Boštjan Koritnik.

Na koncu je sledil pogovor z gosti, ki so se pridružili srečanju. To so bili: Maruša Bertoncelj (NIJZ), regijska koordinatorica za duševno zdravje, Rok Zaletel, (Program MIRA, nacionalni program duševnega zdravja), asist. Matej Vinko, dr. med. spec. javnega zdravja, iz Centra duševnega zdravja, Vesna Pucelj (NIJZ), Center za preučevanje in razvoj zdravja, Lucija Furman (NIJZ), Center za preučevanje in razvoj zdravja, Klavdija Kustec (FSD), Polona Truden Dobain (NIJZ), vodja preventivnega programa ZDAJ, Anja Knez (SFU), psihoterapevtka.

 Parlamentarci so imeli tudi priložnost  gostom zastaviti kakšno vprašanje, saj letošnja tema zajema pomembna poglavja njihovega odraščanja.

Naša predstavnica Ana Tači se je domov vrnila z bogatimi izkušnjami. Zapisala je: »Spoznala sem veliko novih ljudi in sklenila nova prijateljstva. Na stvari sedaj gledam z drugega zornega kota. Naučila sem se biti potrpežljiva in počakati na besedo. Mestni parlament je bila res lepa in zanimiva izkušnja, ki si jo bom zapomnila za celo življenje«.

(Skupno 219 obiskov, današnjih obiskov 1)