STARTUP PODJETJE PRULKUL

Zainteresirani učenci 8. in 9. razreda so se v petek, 25. 11. 2022, podali svojim prvim poslovnim izzivom naproti. Pri poslovnih zamislih je potrebno veliko kreativnosti, k čemur je med drugim pripomogla nastanitev v CŠOD Breženka v Fiesi, kjer so imeli učenci sobe s pogledom na morje.

Cilje, ki naj bi jih podjetniki dosegli  v zgolj dveh dneh,  je predstavil g. Ivan Dović, odličen učitelj iz OŠ Trnovo.

Učenci so ustanovili lastno zagonsko podjetje PRULKUL, v katerem so zaposleni ustvarjali vsak na svojem močnem področju. Njihovo delo se je prepletalo, zato je bilo potrebno dobro sodelovanje.

Podjetje je bilo specializirano za izdelavo nakita, ki so ga računalnikarji kreirali ob pomoči sodobne tehnologije. Po zamislih ustvarjalk so ga izrisovali v programu 3D CAD, nato pa ga s 3D-tiskalnikom natisnili v več izvodih.

Sočasno je nastajala posebna kolekcija nakita, tako imenovani »premium nakit«, ki ni namenjen vsakomur, pač pa le najboljšim. Gre za imitacijo znamenite prulske talne ploščice. Mladi podjetniki so v kos nakita ujeli 111-letno tradicijo šole in jo povezali s sodobno tehnologijo. Motiv je bilo potrebno najprej izrisati v 3D CAD-programu, nato pa s 3D-tiskalnikom natisniti matrico, ki so jo mlade modne stilistke odtiskovale v modelirno maso FIMO in ustvarjale čudovite umetnine.

Dober izdelek je potrebno tržiti. S tem namenom so podjetniki posneli reklamo. Najbolj ponosni so bili na avtorsko glasbo, ki so jo mladi glasbeniki ustvarili čisto sami.

 

Računalnikarji so postavili posebno spletno stran  (https://prulkul.splet.arnes.si) s predstavitvijo izdelka. Odprli so youtube in instagram račun, kar so sodobne smernice vsakega podjetja.

Jezikoslovki sta poskrbeli za zgodbe in poimenovanje kreacij ter besedilo spletne strani, fotografa pa sta poskrbela za čudovite fotografije izdelkov.

Za uspeh podjetja je nujna dobra finančna konstrukcija. Nadarjene matematičarke so spoznale programsko orodje Excel. Izračunale so stroške materiala, želen zaslužek, amortizacijo strojev, izvedle tržno analizo in ob upoštevanju nasvetov podjetnikov, ge. Urške Nine Cigler in g. Jana Trosta, postavile pravo ceno izdelka. Lastni ceni izdelka so dodale maržo, da bi se izognili rdečim številkam in dosegli želeni cilj – zaslužiti dovolj denarja, da si vsi zaposleni v podjetju PrulKul lahko privoščijo sladoled v Kopru.  

Pri pisanju prve poslovne zgodbe sta učencem  na pomoč priskočila arhitektka, ga. Ana Gruden, in dramski igralec, g. Valter Dragan, ki sta pomagala z nasveti pri reklami.

K potencialnim strankam jih je usmerila arhitekta, ga. Mojca Gregorski. Piko  na i celotnemu projektu pa je dodala samostojna podjetnica, ga. Urška Nina Cigler, ki je učencem zaupala svojo poklicno pot. Predstavila jim je prednosti in slabosti samostojnega podjetništva in jim razkrila ključ do uspeha, namreč poleg idej, kreativnosti in znanja je zelo pomembno, da ob težavah ne obupamo, pač pa iščemo in tudi najdemo rešitve.

Skupaj z možem, g. Janom Trostom, sta odgovarjala na številna vprašanja učencev, nato pa si z zanimanjem ogledala sklepni del startup vikenda, in sicer predstavitev in analizo dela posameznih skupin. Slednja je navdušila. Mentorji, g. Ivan Dović, ga. Jana Gamser, g. Matjaž Pintarič in ga. Katja Kmetec, so vseskozi trdno verjeli v mlade podjetnike, ob koncu pa so priznali, da so učenci presegli njihova pričakovanja. V veliko veselje in čast jim je bilo delati s takšnimi ustvarjalci.

Cilj podjetja je bil dosežen. Podjetniki so nekaj svojih izdelkov prodali v Piranu oz. Kopru in si z zaslužkom privoščili sladoled. Ker pa je bila strast do ustvarjanja zelo velika, dosežki pa izjemni, bo podjetje PrulKul, ki je bilo prvotno ustanovljena zgolj za dva dni, nadaljevalo s svojim delom.

Naj vas že sedaj razveselimo z ekskluzivno novico: čudovite kreacije nakita bo mogoče kupiti. Vsi, ki ste kakor koli povezani z OŠ Prule, boste lahko postali ponosni lastnik prulske ploščice.

Prulska ploščica pa je tudi odlična ideja za obdaritev, saj simbolizira učenost, modrost in znanje, pričara nasmeh in samozavest, hkrati pa spomni, da je za dosego cilja potrebno znanje, delo, navdušenje, ustvarjalnost, sodelovanje in iskanje kreativnih rešitev.

Čestitamo mladim podjetnikom podjetja PRULKUL in jim želimo še veliko poslovnih uspehov.

(Skupno 937 obiskov, današnjih obiskov 1)