OGLED GLEDALIŠKE PREDSTAVE ZRCALCE, ZRCALCE, POŽRLA TE BOM

Petošolci so si v četrtek, 24.11. 2022 v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana ogledali gledališko predstavo Zrcalce, zrcalce, požrla te bom, s podnaslovom Zmešnjavna pravljica.

Učenci so bili priča napetemu in dinamičnemu potovanju skozi labirint pravljičnih ugank in vprašanj, nalog in preizkušenj. Babica in dedek, pravljičarja (ki sta ju igrala Maja Končar in Zvone Hribar), sta se sama znašla v pravljici. Znašla sta se v hišici medvedje družine sredi zakletih gozdov, v katerih so volkovi in zlobne čarovnice, in rajskih vrtov, v katerih rastejo cvetoče vrtnice in živijo rajske ptice. Ker pa sta se želela vrniti nazaj v svojo dnevno sobo k čaju in pravljičnim knjigam, sta morala pustiti svoji bogati domišljiji prosto pot.

Babica in dedek sta se nekega jutra zbudila in ugotovila, da nista več v svojem stanovanju. Ni bilo kuhinje, da bi si skuhala čaj, niti jutranjega časopisa niti radia, ni bilo telefona, da bi koga poklicala, in ne stare knjižne police s starimi knjigami pravljic. Le kako bosta vnukom pripovedovala pravljice? Ugotovila sta, da sta brez knjig pomešala vse zgodbe in pravljice med seboj.

Zamešala sta pravljična števila in prave barve pa pravljične like in pravljične dežele. Je imela Sneguljčica tri kozličke ali sedem prašičkov? Je Rdeča kapica ugriznila v rdeče ali zeleno jabolko?

Po uspešnem izhodu babice in dedka iz pravljic, končno glavna junaka najdeta pravljice, s katerimi bosta razveseljevala svoja vnuka.

Petošolci so z aplavzom bučno nagradili izvrstno igro, prečudovito sceno in nenavadne vizualne in zvočne efekte.

Na koncu so si od blizu ogledali sceno in uživali v prostoru gledališkega dogajanja kot pravi igralci.

Pravljični svetovi so pomemben del otroštva in življenja vsakogar od nas. Dramaturginja predstave Eva Kraševec je ob predstavi zapisala, da je »velika sreča, če imaš babico ali dedka, ki zna živo pripovedovati pravljice, tako tiste najbolj znane kot tudi popolnoma svoje, tiste, ki nastajajo ob otroški igri ali ob samem pripovedovanju. Pravljice nas seznanjajo in soočajo z osnovnimi človeškimi bivanjskimi stiskami.«

(Skupno 179 obiskov, današnjih obiskov 1)