OBELEŽENJE DNEVA DRŽAVNOSTI

Z dnevom državnosti obeležujemo spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija postala samostojna in neodvisna država. Na ta dan je takratna skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. 26. junija je na Trgu republike potekala slovesna razglasitev samostojnosti. V času slovesnosti, ko je pred poslopjem parlamenta ob slovenski himni prvič zaplapolala slovenska zastava, so nebo nad Slovenijo že preletavali helikopterji in letala, iz vojašnic pa so se podali prvi tanki. Zato je bila Slovenija v naslednjih dneh prisiljena svojo mlado državnost obraniti z orožjem.

Učenci od 1. do 8. razreda so na zadnji šolski dan obeležili dan državnosti s številnimi aktivnostmi, preko katerih so širili svoje znanje o tem, kako je pred enaintridesetimi leti nastala naša država, o njenih državnih simbolih ter kulturnih in naravnih znamenitostih Slovenije.

Fotografije prikazujejo učence in učenke predmetne stopnje, ki so se pomerili med seboj v dveurnem razrednem kvizu. Razporejeni v tri skupine so zbirali točke pri štirih dejavnostih.

Prva dejavnost je bila sestavljanka s fotografijo znanega slovenskega kraja, ki jo je morala skupina sestaviti v najkrajšem možnem času.

Pri drugi dejavnosti so si najprej ogledali izobraževalni film o vojni za Slovenijo, čemur je sledil kviz. Vsaka skupina je dobila tri vprašanja, vezana na film.

Nadaljevali so s kvizom Slovenija, te poznam? Vsaka skupina je v naboru vprašanj izmenično izbrala po eno vprašanje in preverjala svoje znanje o kulturni in naravni dediščini naše dežele.

Zadnja dejavnost je bila igra Nariši, povej, pokaži. Učenci so z risanjem, pantomimo in razlaganjem ugibali slovenske znamenitosti in znane osebe iz slovenske zgodovine.

Dejavnosti so se izkazale kot poučne in hkrati zabavne.

Zadnjo šolsko uro je potekala podelitev spričeval, pred začetkom so v razredih prisluhnili posnetku slovenske himne, ki jo je ob spremljavi Oskarja Šeska (7. b) na klavirju zapela šolska vokalna skupina v sestavi Sheile Grabeljšek, Aline Jarh, Natalije Kušar, Leonore Lobnik, Lucije Vite Nose, Lue Rehar iz 7. b. Prisluhnite ji na naslednji povezavi.