JAVNI NASTOP PRULSKIH UČENCEV NA SLOVESNOSTI V PARKU NA PRULAH

Javni nastop učencev OŠ Prule na slovesnosti ob spomeniku padlim v NOB na Prulah in 80. obletnici smrti narodnega heroja Ernesta Eyppra je potekal 5. 5. 2022 v parku na Prulah med Cimpermanovo in Praprotnikovo ulico.

Organizator dogodka je ZZB za vrednote NOB Slovenije Ljubljana – Center. V njihovem imenu je na slovesnosti govoril predsednik g. Mihael Grobelnik. Osvetlil je življenjsko pot in lik narodnega heroja Ernesta Eyppra, po očetu Francoza, a rojenega v Ljubljani. Po začetem študiju na pariški Sorboni, je študij prava nadaljeval v Ljubljani. Služboval je kot francoski diplomat v Bejrutu in na francoskem konzulatu v Ljubljani. Poleg mednarodnega prava ga je zanimala gledališka umetnost, tako je bil tudi sodelavec Šentjakobskega gledališča. Kot 27-letnega mladeniča so ga Italijani kot enega od prvih talcev ubili pred 80 leti,  1. maja leta 1942. Menda je pred smrtjo v francoščini povedal: »Koliko si vredna, svoboda, ve le, kdor je zate dal življenje.« Leta 1952 so po njem poimenovali eno najprijetnejših centrskih ulic v Ljubljani, Eipprovo ulico ob Gradaščici v Trnovem.

Spomenik kiparja Boštjana Putriha, ki ga je v park umestil arhitekt Boro Rotovnik, je bil odkrit leta 1981. Na 6 m visokem kamnitem kvadru so vklesana imena 97 Prulčanov in Trnovčanov, padlih v času NOB. Na vrhu kamnitega bloka je pritrjena bronasta figura talca z zvezanimi rokami. Spomenik stoji na tlakovani ploščadi v parku na Prulah.

Slovesnost se je začela s prihodom in slovesnim postrojem članov častne garde Slovenske vojske in praporščakov ter polaganjem vencev k spomeniku padlim v NOB na Prulah.

 

Okrog 40 učencev OŠ Prule je v kulturnem programu sodelovalo z glasbenimi in recitatorskimi točkami. Nastopajočih otrok so se udeleženci slovesnosti zelo razveselili in jim z veseljem prisluhnili.

Ela iz 9. a je doživeto recitirala pesem Soči Simona Gregorčiča

OPZ OŠ Prule je ob spremljavi zborovodkinje, ge. Pančur, na klavirju in učenke Sare iz 7. a na flavti zapel Mojčino pesem skladatelja Marijana Vodopivca na besedilo Kajetana Koviča

 

Učenke Ivana, Lucija in Alja iz 9. a so se predstavile z recitalom pesmi Karla Destovnika – Kajuha, čigar 100-letnico rojstva obeležujemo letos.

Nastop na slovesnosti je zaključil OPZ OŠ Prule z izvedbo pesmi Borisa Kovačiča na besedilo Gregorja Strniše Tri planike. Na diatonični harmoniki je zbor spremljal Oskar iz 7. b.

Oskar med svojim nastopom

(Skupno 241 obiskov, današnjih obiskov 1)