SEDMOŠOLCI SO ODKRIVALI SLEDOVE RIMSKE EMONE

V sredo, 13. aprila 2022, so sedmošolci v okviru kulturnega dne spoznavali rimsko Emono. Obiskali so Mestni muzej Ljubljana, kjer so si pod vodstvom vodičev ogledali ohranjeni del rimske ceste, kloako ter različne predmete, ki pričajo o obstoju rimskega mesta na tleh današnje Ljubljane. Po ogledu stalne muzejske razstave so se odpravili na teren.  

 

Na krožni arheološki poti so si ogledali ostanke premožne emonske hiše na Jakopičevem vrtu, ohranjeni južni del emonskega obzidja na Mirju ter arheološki park z ostanki zgodnjekrščanske krstilnice in rimskih term v neposredni bližini Cankarjevega doma in OŠ Majde Vrhovnik.  

 

Raziskovanje Emone so zaključili pri kipu Emonca na Kongresnem trgu, kjer se je v antičnem času raztezalo pokopališče. Učenci so svoje izsledke sproti zapisovali v delovne zvezke, v šoli pa so se vživeli v vlogo Rimljanov in se pomerili v priljubljeni rimski družabni igri Terni lapilli (»trije kamenčki«).  

 

Po zaključku vseh aktivnosti so učenci razmišljali o vtisih in o kulturnem dnevu zapisali: 

 Danes smo videli veliko emonskih ostankov, rimske terme, javno stranišče, krstilnico, zid, emonsko hišo, lončenino … Zelo me je presenetilo, da je bil forum (glavni trg) ob Igriški cesti. Šele danes sem izvedela, da ceste v Emoni niso tlakovali, zato da ne bi pozimi zaledenela. Všeč so mi bili mozaiki, krstilnica in terme. Na kulturnem dnevu sem uživala, naša vodička nam je dejstva razložila na zanimiv način. Všeč mi je bilo, da smo se ob vsem tem sedenju za šolskimi klopmi tudi sprehodili. Veliko novega sem se naučila in želela bi si še več takšnih kulturnih dni. (Lucija Vita) 

Všeč nama je bilo, ko smo si ogledovali javno stranišče iz rimskega časa. Zanimivo je, da so Rimljani prav tam razpravljali o najbolj perečih temah. Na stranišču so sedeli ure in ure, res noro. Še dobro, da danes ni več takšnih stranišč, saj ljudje ne bi imeli nobene intime. (Alina in Natalija) 

Danes sem videla zelo zanimive ostanke Emone, ki so stari približno dva tisoč let. Najbolj so mi bili všeč ostanki hiš, kamin s talim gretjem, mozaiki … Zanimivo se mi zdi, da so se ženske poročile že pri 12. letih. Pri kulturnem dnevu ne bi nič spremenila, ker mi je bil zelo všeč. (Edina) 

Videl sem, da je bila Emona veliko manjša od Ljubljane in da se je ohranilo veliko ostankov. Slišal sem, da je bila Emona na koncu požgana. Najbolj mi je bilo všeč v muzeju. Videl sem, kako so bile zgrajene rimske ceste. Nič ne bi spremenil, vse je bilo zelo dobro. (Maid) 

Na kulturnem dnevu sem videla veliko zanimivih stvari. V spomin so se mi najbolj vtisnili ostanki rimske hiše ter mozaiki. Nisem vedela, da mozaikov niso smeli sestavljati sužnji, pač pa so za to imeli posebne delavce. Presenetilo me je tudi talno in stensko gretje. Najbolj mi je bilo všeč to, da sem dan preživela s sošolci in prijatelji. Bilo je res zabavno. Kulturni dan mi je bil všeč, ne vem če bi bil lahko boljši, vsaj jaz si ga ne morem zamisliti bolje. (Marina) 

Danes sem se veliko naučil. Videli smo rimske terme, stranišče, krstilnico in številne druge ostanke Emone. Najbolj me je presenetila velikost mesta. Nisem pričakoval, da bomo tako veliko hodili. (Oskar) 

Danes smo videli ostanke rimske Emone. Izvedeli smo, da so dekleta pri 12. oziroma 13. letih končale šolanje in se poročile. Najbolj všeč nam je bilo staro emonsko stranišče. Kulturnemu dnevu bi v prihodnje dodali več iger. Vključili bi prikaz rimske preteklosti z igrami. (Jure, Jurij in Lukas) 

Na kulturnem dnevu  sem videla in izvedela veliko novih stvari. Videla sem ostanke centralnega ogrevanja in velike hiše, ki je imela zelo lepe mozaike. Mozaiki so bili tudi pri krstilnici in tudi tam so mi bili zelo všeč. Bili so lepih oblik in barv ter narejeni z izredno natančnostjo. Videla sem tudi prerez rimske ceste. Ceste v Emoni niso bile tlakovane. Pri kulturnem dnevu ne bi spremenila ničesar, vse je bilo super. (Lana) 

 

Na kulturnem dnevu sem videl ostanke rimske Emone. Izvedel sem, da so Huni dokončno uničili in požgali Emono, kar je vidno tudi v steni v muzeju. Najbolj so mi bila všeč stranišča. Izvedel sem, kako so čistili in razkuževali spužve na palicah. Všeč mi je bilo tudi talno ogrevanje, ki so ga imeli v bogatih hišah. Kulturni dan mi je bil všeč, edino malo bolj bi si želel ogledati muzej. (Rok) 

Danes smo si šli ogledat Emono. Videli in doživeli smo življenje starih Rimljanov. Najbolj so naju presenetila stranišča in mozaiki. Izvedeli sva, da so si lahko mozaike privoščili le bogati. Krst je v rimskih časih potekal drugače, saj so se krstili kot odrasli in na drugačen način. Pri kulturnem dnevu so naju malo ovirali delovni zvezki. Drugače pa se nama je zdel dan zelo poučen in zanimiv. (Lua in Leonora) 

Videla in izvedela sem veliko novega o rimski Emoni. Navdušilo me je, da je z obnovo rimskega zidu na Mirju povezan tudi arhitekt Jože Plečnik. Zelo zanimivi in lepi so bili mozaiki. Kulturni dan mi je bil všeč, še posebej pa to, da smo se sprehodili po mestu in nismo cel dan sedeli v klopeh. Spremenila ne bi ničesar, želela pa bi, da bi bili kulturni dnevi za vse predmete bolj pogosti. (Ana) 

Na poti po Emoni sem videl veliko zanimivih ostankov. Izvedel sem veliko novega, kot je to, da so imele bogate hiše talno in stensko gretje. Videl sem tudi mesto, na katerem so krstili. Najbolj mi je bilo všeč talno gretje, saj sem videl, kako je bilo zgrajeno. Spremenil bi to, da bi kaj tudi mi občutili, da bi se počutili, kot da smo tam. (Tevž) 

 

(Skupno 208 obiskov, današnjih obiskov 1)