KROJENJE IN ŠIVANJE V 5. C

Petošolci so se pri pouku gospodinjstva preizkusili v krojenju in šivanju. Začeli so s krojem, ki so ga izdelali sami po že narejenih oblačilih. Na papir so narisali šiviljske kroje kril in brezrokavnikov in  jih s krojaško kredo obrisali na izbrano tkanino, kjer so jim dodali rob za krojenje.  

Z ostrimi škarjami so izrezali krojne dele in jih sešili po krojni črti z obrnjenimi krojnimi deli.

Pia: »S filcem je bilo enostavno, ker ni drsel. Ko je bil kroj narisan, sem predvidela še rob za šivanje in izrezala za vsak brezrokavnik tri dele: levi in desni del ter zadnji del. Skupaj sem jih ročno zašila«.

 

 

Lučka: »Moj brezrokavnik je iz filca, torej naravnega materiala z edinstvenimi lastnostmi: prepušča zrak, je koži prijazen, elastičen, dober toplotni izolator, zaradi njegove naravne vsebnosti maščob pa tudi odbija umazanijo. Je eko-material, pridobljen iz obnovljivih naravnih virov, čiste merino volne. Gre za vse bolj cenjen ekološko neoporečen material jutrišnjega dne«.

Drugo uro je učence 5. c obiskal  gospod Anže Kolšek, Lučkin očka, ki  je s seboj prinesel šivalni stroj. Uvodoma je nagovoril učence  in jih prosil, naj po lastni predstavi narišejo šivalni stroj. Nato so si ogledali njegove sestavne dele ter videli, kako se vstavi nit v vreteno in na nastavke.  G. Kolšek je prikazal, kako med šivanjem z nogo pritiska na pedal, ki za pogon potrebuje elektriko. Pojasnil je, da se pri šivanju na šivalnem stroju uporabljata dve niti, ki se med seboj združita. Prikazal je več vrst dekorativnih šivov, s katerimi je mogoče  popestriti tkanino. Nekaj učencev je skušalo samostojno narediti nekaj šiviljskih šivov .

Pri praktičnem delu so učenci zelo uživali. Spoznali so postopke, ki jim bodo v življenju zelo koristili – ne v smislu izobrazbe, pač pa predvsem v smislu uporabnosti, izvirnosti in drugačnosti.

(Skupno 245 obiskov, današnjih obiskov 1)